Na vsebino

Na sončni strani Gorjancev vikend brez okužb

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1501 PCR-test, pri tem pa potrdili 91 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 6,1-odstoten in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 7,3 odstotka.

V bolnišnicah se zaradi koronavirusne bolezni zdravi 245 bolnikov, 72 jih potrebuje intenzivno nego. Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19. V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo trenutno 21 covidnih bolnikov, od tega pet v intenzivni negi.

Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 276 okužb.

V Beli krajini včeraj niso odkrili novih primerov okužbe s koronavirusom. Enako je bilo tudi v soboto.

"Virus v državi še močno prisoten"

Kot je na današni novinarski konferenci opozorila infektologinja Bojana Beović, je virus v državi sicer še močno prisoten. "Zadnje čase v javnosti večkrat slišim komentarje, da bo možno nekatere stvari sprostiti, ko bo epidemije uradno konec," je dejala in ob tem poudarila, da sproščanje ukrepov za preprečevanje virusa nikakor ni vezeno na to, ali je v državi administrativno razglašena epidemija ali ne.

"Ti ukrepi so namenjeni zaščiti zdravja in življenja ljudi in so odvisno od pogostosti primerov okužbe in od širjenja bolezni po državi. Glede na obsežno epidemijo, ki je v Sloveniji še prisotna – imamo precej več kot še enkrat toliko primerov kot sosednji Italija in Avstrija - lahko računamo na to, da bodo ukrepi pri nas morali biti v veljavi še kar nekaj časa," je dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje. Po njenem mnenju bi se za dosledno upoštevanje in ohranitev pogojev PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje) morali posebej zavzemati gostinci, turistični delavci in kulturni delavci, organizatorji prireditev. "Ker na ta način bomo ohranili sorazmerno nizko število okužb in administrativni ukrepi prepovedi posameznih dejavnosti ne bodo potrebni," je pojasnila.

Vir: MMC, Covid-19 Sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj