Na vsebino

Nadpovprečno zadolžena le ena belokranjska občina

Skupni dolg 212 slovenskih občin je konec prejšnjega leta znašal 1,3 milijarde evrov in je v primerjavi z letom 2022 zrasel za 48 milijonov evrov. Povprečen občan je tako zadolžen za 629 evrov. Najbolj zadolžene so mikro občine z manj kot dva tisoč prebivalci in največje občine. Za majhne in srednje občine je značilno, da so pri najemanju kreditov bolj previdne.

Posojila so nujna in dobrodošla za tiste občine, ki jih premišljeno uporabljajo, a tudi prekletstvo za tiste z brezglavim zadolževanjem. Med belokranjskimi občinami je nadpovprečno zadolžena zgolj občina Črnomelj, kjer je bil na zadnji dan preteklega leta vsak od 14.185 prebivalcev zadolžen za 841 evrov. Skupni dolg največje belokranjske občine sicer znaša 11,9 milijona evrov. Občina Črnomelj v zadnjih letih beleži pozitiven trend rasti investicij in je bila uspešna na kar nekaj razpisih za pridobitev državnih in evropskih sredstev, kar je omogočilo pridobiti dodatna sredstva za pokrivanje naložb. Za razliko finančnih sredstev pa je bilo potrebno tudi dodatno zadolževanje. Glede na to, da so tudi v letošnji proračun vključene naložbe, za katere bo potrebno zagotoviti znatna lastna sredstva, načrtujejo maksimalno zadolževanje v višini treh milijonov evrov.

Precej pod slovenskim povprečjem sta zadolženi ostali dve belokranjski občini. Občina Semič je v lanskem letu najela dolgoročni kredit v višini 850.000 evrov, s čimer se je njena zadolženost občutno povečala. Ta je ob koncu lanskega leta tako znašala 386 evrov na vsakega od 3.900 prebivalcev oziroma 1,5 milijona evrov skupnega dolga. Letos mora najmanjša belokranjska občina za odplačila kreditov skupno zagotoviti 296.000 evrov.

Še precej manj zadolžena je občina Metlika, ki je beležila 244 evrov dolga na vsakega od 8.382 prebivalcev, medtem ko skupni dolg druge največje belokranjske občine znaša dva milijona evrov. Letos nameravajo najeti 1,5 milijona evrov kredita.

Ministrstvo za finance zadolžitev nad povprečnimi 629 evri na občana šteje za visoko. Najbolj zadolžena občina je Gorenji Petrovci z 2.630 evri dolga na prebivalca. V klubu čez tisoč evrov dolga na občana je 18 občin, devet občin pa je nezadolženih.

Zakon o financiranju občin ne posega v višino najemanja kreditov, pač pa postavlja limit pri desetih odstotkih občinskih prihodkov za servisiranje – odplačilo obresti in glavnice – dolga. Ker tik pod strop sega le deset občin, ministrstvo za finance zadolženosti ne šteje za problematično.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj