Na vsebino

»Naj bo hrana tvoje zdravilo.«

Včeraj je ZIK Črnomelj v sodelovanju z Ljudsko knjižnico Metlika v okviru programa Spodbujanje lokalne samooskrbe izvedel predavanje Pomen samooskrbe in vpliv industrijske hrane na zdravje.

Naravovarstvenik, publicist, scenarist Anton Komat se je na včerajšnjem srečanju osredotočil predvsem na pomen ohranjanja semen in vpliv samooskrbe na zajezitev nekaterih degenerativnih obolenj.

Poudaril, da je samooskrba s hrano in skrb za semena temelj prehranske suverenosti vsake države. Saj v primeru, da semen nimamo, smo le-ta primorani kupiti. In ko semena kupujemo, drugi odločajo o tem, kaj bomo sadili. V zadnjih 40-ih letih pa naj bi v Sloveniji izumrlo kar 80 % starih sort.

Komat meni, da je samooskrbo potrebno razvijati lokalno in da imajo pri tem najpomembnejšo vlogo mali kmetje. Ob tem pa je izpostavil, da je v Sloveniji v zadnjih letih število majhnih kmetij v upadanju. Slovenci še vedno skoraj 2/3 hrane uvažamo. V evropskem prostoru prednjačimo po številu m2 supermarketov na prebivalca, po številu m2 obdelovalnih površin na prebivalca pa za smo na repu, skupaj s Finsko. Predstavil je primer dobre prakse skrbi za dvig samooskrbe v Angliji, kjer je, zaradi nacionalne varnosti države, cilj do leta 2030 prehransko samooskrbo približati 100 %. Podobni programi skrbi za prehransko samooskrbo potekajo tudi v Ameriki. Prehranska samooskrba pa nima pomena le za nacionalno varnost, ampak tudi in predvsem na zdravje ljudi. Komat navaja, da je porast degenerativnih obolenj posledica industrijsko procesirane hrane oz. kemikalij, ki jih pri predelavi uporabljajo. Izpostavil je porast obolenj pri otrocih, kot so diabetes, hiperaktivnost, težave s finografomotoriko in kratkoročnim spominom. Pri odraslih pa porast bolnikov s sindromom kronične utrujenosti. Obolenja pri otrocih in odraslih trdi, lahko zajezimo s kakovostno prehrano, ki jo lastna samooskrba in čim manjša uporaba industrijsko procesirane hrane omogoča. Pri tem dodaja, da je že Hipokrat dejal: »Naj bo hrana tvoje zdravilo.«

Anton Komat je predavanje izvedel v okviru programa Spodbujanje lokalne samooskrbe, ki je del projekta Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019 Pokolpje in ga ZIK Črnomelj v letu 2017 izvaja v Dragatušu, Črnomlju in Metliki. Program je namenjen zaposlenim, ki želijo z novim znanjem in spretnostmi, vplivati na stanje samooskrbe s hrano v lokalnem okolju.

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj