Na vsebino

Najbolj jih je navdušil robot Vinko

V okviru projekta Obrtna pot so učenci 7. in 9. razreda OŠ Podzemelj, minuli petek v metliškem podjetju CNC Špica spoznavali poklic mehatronik operater.

Po uvodni predstavitvi direktorice podjetja Tatjane Adlešič, so si najprej ogledali nove prostore računovodskega servisa, nato pa so z vodjo poslovne enote Mihom Adlešičem odšli še v proizvodne prostore.

V podjetju so specializirani za CNC obdelavo kovin, proizvodnjo kovinskih izdelkov in razrez kovin. Izdelujejo polizdelke, ki se najpogosteje uporabljajo pri nadaljnji izdelavi avtomobilov, bele tehnike, elektronike, ključavničarskih in hidravličnih sistemov, v farmacevtski industriji in še marsikje.

Uporabljajo napredne proizvodne procese in sodobna zmogljiva orodja – CNC stružnice, tračno žago, laserski merilec, ki so si jih učenci ogledali in nekatere tudi sami preizkusili. V podjetju pri delu uporabljajo izključno preverjene materiale, kot so aluminij, jeklo, medenina in nerjaveče jeklo, ki so najvišje kakovosti, pri izdelkih pa zagotavljajo natančnost do 0,01 mm.

Učenci so si ogledali proizvodnjo in izdelke, z grezilom so vrtali luknje, s posebnim orodjem »pobirali« robove, se preizkusili tudi v merjenju z laserjem, najbolj pa so bili navdušeni nad robotom Vinkom.

Vir: OŠ Podzemelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj