Na vsebino

Najpodjetniška ideja

19. in 20. oktobra 2018 je v Črnomlju potekal Startup vikend Pokolpje 2018, v sklopu katerega so se udeleženci z idejami potegovali za nazive najpodjetniške ideje Bele krajine, Kočevske in Pokolpja. Dogodek sta organizirala podjetniška inkubatorja Bela krajina in Kočevje v sklopu Programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepi razvojne podpore Pokolpju v obdobju 2011 - 2020. Dogodek je bil organiziran z namenom, da spodbuja in razvija podjetniško kulturo in inovativnost, izmenjave in komercializacije znanja ter nastanka novih startup podjetij.

V 2 dneh je pod vodstvom mentorjev dozorelo 12 inovativnih podjetniških idej s tržnim potencialom na področju Pokolpja. Strokovna komisija v sestavi Maja Čibej (Beti, izvršna direktorica), Sašo Malerič (Livar, direktor PC Mehanska obdelava), Peter Črnič (RIC Bela krajina, direktor), Marko Stijepič (Podjetniški inkubator Kočevje, direktor) in Marko Kljun (Komunala Kočevje, direktor) pa je bila pred zahtevno nalogo ocenjevanja izjemnih idej in določitve zmagovalcev.

Zmagovalca v kategoriji »Potenciali podjetnik« sta:

Najpodjetniška ideja Bele krajine:

  1. mesto, Damjan Šumak – zunanje žaluzije za strešna okna

Najpodjetniška ideja Kočevske:

  1. mesto, Gašper Premože in Ivana Hevka – Magneto, pisalno pero z magnetnim zapiralom za otroke.

Damjan Šumak je kot pravi z zmago dobil potrditev, da je na pravi poti. “Želja predstaviti idejo širši javnosti in videti njen odziv je prevagala odločitev k prijavi na natečaj Najpodjetniška ideja Bele krajine. Poleg tega sem spoznal zanimive ljudi, slišal dobre ideje in bil deležen neprecenljivih mnenj na lastno idejo. Finančno nagrado bom vložil v nadaljnji razvoj. Vesel sem tudi dodatnega mentoriranja. Naslednji cilj je najti strateškega partnerja, ki bo sodeloval pri proizvodnji, marketingu in prodaji izdelka,” je napovedal Damjan.

Zmagovalci v kategoriji »Startup podjetnik« so:

Najpodjetniška ideja Bele krajine:

1. mesto: StarkMat (Mateja Vrščaj, Tomaž Aupič, Sebastjan Štarkel) – Active Chair: stol za zdravo hrbtenico in boljšo koncentracijo

2. mesto si delita: Martina Simonič – otroška igralno-spalna hiška »Sofia House of Wisdom« & Vanja Žalec Stipanovič in Milorad Stipanovič – aktivni kovaški atelje

Najpodjetniška ideja Kočevske:

1. mesto - Aljaž Štemberger – Strong as wood fitness equipment (leseni element za fitnes vadbo).

2. mesto si delita: Toni in Nataša Tekavec – kraft pivovarna MATT & Vasja Marinč – Infomat (digitalni infomat s turistično ponudbo).

Zmagovalca Najpodjetniške ideje Pokolpja 2018 pa sta bila: StarkMat (Mateja Vrščaj, Tomaž Aupič, Sebastjan Štarkel) – Active Chair (stol za zdravo hrbtenico in boljšo koncentracijo) in Aljaž Štemberger – Strong as wood fitness equipment (leseni element za fitnes vadbo). Oba zmagovalca sta prejela denarno nagrado v bruto znesku 1000,00 €.

Mateja Vrščaj iz podjetja StarkMat je ob prejemu nagrad v imenu ekipe strnila misli: »Dobiti priznanje tudi v lokalnem okolju je posebnega pomena za našo strokovno ekipo in lokalne razvojne dobavitelje, ki stojimo za projektom Active Chair. Za prodor na tuji trg je v našem primeru bistvenega pomena aktivna navzočnost na specializiranih sejmih in povezovalnih dogodkih gospodarskih združenj, preko katerih lažje pridemo do potencialnih distributerjev v tujini. Finančni del nagrade je tako odlična spodbuda za mlada podjetja, ki se od začetka financiramo iz lastnega žepa.«

RIC Bela krajina kot upravljalec Podjetniškega inkubatorja Bela krajina ob tej priložnosti iskreno čestita vsem sodelujočim in nagrajenim ter se zahvaljuje strokovni komisiji za sodelovanje. »Čestitke vsem tekmovalcem, ki so s prijavo na dogodek stopili iz cone udobja. Ponovno smo se prepričali, da v Beli krajini obstaja veliko inovativnih posameznikov z odličnimi idejami. Z vsemi prijavljenimi tekmovalci bomo ostali v stiku in jim pomagali na podjetniški poti«, je še povzel izobraževalno in tekmovalno naravnan dogodek Kristian Asani, vodja belokranjskega inkubatorja.

Vir: Ric Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj