Na vsebino

Napotki za zdravo delo od doma

Delo od doma doživlja še posebno pozornost v času epidemije s koronavirus (SARS-CoV-2). V Zdravi pisarni opažamo, da se zelo malo ali sploh nič ne namenja pozornosti ergonomiji pri delu od doma, kakor da to ne bi bilo pomembno.

Izračunajte koliko časa preživite doma za prenosnikom? Zdaj pa še premislite, v kakšnih položajih opravljate to delo? Je ekran v višini oči, je računalniška miška ustrezna (jo sploh uporabljate), kje in kako sedite (uporabljate ergonomski stol ali ležite na zofi), pa prezračenost prostora? Poskrbite za ustrezno ergonomsko opremljeno delovno mesto tudi doma. Za vse, ki ste zdaj primorani delati od doma, smo pripravili nekaj priporočil in rešitev za ZDRAVO delo tudi od doma.

Nekaj ključnih izzivov domače pisarne:

1. Miza je ob oknu – indirektna svetloba in prevelik kontrast med vašim zaslonom in neposredno okolico. Kontrast je v tem primeru v razmerju 1:400, ustrezno pa je 1:3

2. Stol – če že urejate kotiček za delo od doma, ga opremite tudi z ustreznim ergonomskim stolom.

3. Delovna površina – bistveno premalo prostora. Površina je premalo globoka in premalo široka za udobno ergonomsko postavitev. Globimo potrebujemo zaradi splošnega priporočila, da je razdalja med zaslonom in očmi vsaj 50 cm. Kaj pa višina? Ustreza vaši telesni višini?

4. Zaslon - dvignite zaslon v višino oči. Gre za enega najbolj pogostih pomankljivosti delovnih mest, ki bistveno vpliva na telesno držo. Posledično lahko preprečite bolečine v hrbtenici in v vratu.

5. Računalniška miška - ustrezna računalniška miška lahko prepreči bolečine v zapestju (sindrom karpalnega kanala). Večinoma so premajhne in ne omogočajo naravnega položaja zapestja.

Več informacij in ustrezne ergonomske rešitve lahko preverite v prispevku TUKAJ.

Vir: Zdrava pisarna

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj