Na vsebino

Naravoslovni dan četrtošolcev

Včeraj so četrtošolci naše šole raziskovali in spoznavali vodne vire v našem kraju. V čudovtem jutru smo se odpravili na izvir reke Krupe. Lokalna vodnica ,Alenka Snoj, je učencem predstavila zaledje reke s kraškimi ponikalnicami: Bajer v Rožnem Dolu, Rečica pri Vrčicah, Ponikve pod Mirno goro in Reka na Gorjancih.

Učenci so v projektno knjižico Voda sprva zabeležili kaj vedo o vodi in kaj si želijo o njej izvedeti. S pomočjo fotografij so določali vodne vire, jih na zemljevidu domačega kraja označili ter se podali v raziskovanja. Ko so slišali, da ob reki na tleh gnezdi moder ptič- vodomec, so z velikim zanimanjem iskali njegovo gnezdo. A je možno videti tudi človeško ribico, polže, želvo sklednico, školjko, krokarja, ki gnezdi na vrhu skalovja?

S termometrom so na različnih mestih merili temperaturo reke in ugotovili, da je povsod enaka, 12 stopinj C. Videli so, da reka Krupa prihaja na dan pod visokimi skalami, občudovali temnozeleno izvirno jezero, ki je edini tovrstni izvir v Sloveniji in največji v Beli krajini. Vodnica Alenka jim je pojasnila, da se reka po 2,5 km toka izliva v reko Lahinjo.

Pot nas je vodila v gozd nad reko Krupo do podzemne kraške jame Judovske hiše. Učencem je bilo zanimivo slišati, da je bila jama poseljena že v starejši kameni dobi. Spoznanje, da v njej sedaj domuje netopir je bilo potrebno nemudoma raziskati.

Učenka Nastja nas je pred odhodom v šolo povabila do svoje hiše, kjer nam je njena babica pripovedovala kako so v njeni mladosti na perišču pri Krupi prali perilo, vodo iz vodnjakia so pa uporabljali samo za kuhinjo in umivanje v lavorju. Tudi vodo za živali so v velikih sodih vozili iz reke Krupe.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj