Na vsebino

Naravoslovni dan za osmošolce - KP Lahinja

V ponedeljek so imeli učenci 8. razredov OŠ Loka naravoslovni dan Krajinski park Lahinja.

V jutranjem soncu nas je v osrčju parka v Pustem Gradcu sprejela Ana Klepec. Kot vedno nam je park predstavila z velikim žarom, saj z možem Danetom živita ob okljuku lepotice Lahinje. Ob informativnih panojih nam je predstavila geografske značilnosti parka, značilne rastline in živali, ki domujejo tukaj. Še posebno smo občudovali barvitega ptiča vodomca, ki živi ob Lahinji in avtohtono želvo sklednico.

Pozorno smo poslušali zgodbo o cerkvenem zvonu cerkvice Vse Svetih z značilnim zvonikom na preslico. Navdušeni smo bili nad izkopaninami najdenimi na površini okoli cerkvice, še posebno nad zlatnikom kralja Matjaža. Spoznali smo delovanje žage in mlina. Prevzeti smo bili nad delovanjem številnih vodnih koles, ki so skrita.

Po malici smo se podali na pot proti izviru Lahinje. Pri Mali Lahinji smo si ogledali nekdanji vaški zajam, vir pitne vode. Ob glavnem izviru Lahinje pod vasjo Knežina, smo dobili predstavo, kako so ljudje nekoč cenili pitno vodo in kako težko je bilo njihovo življenje. Podali smo se še na zadnji del poti. Čez travnike pod Belčjim vrhom smo se po močnem soncu odpravili po starem kolovozu proti Mali Lahinji, kjer so nas pozdravile krave, ki so počivale v senci vaškega sadovnjaka.

Videli smo tudi potok Nerajčico, ki se izliva v Lahinjo. Močno prepoteni smo šli mimo nerajskih lugov in skozi brezov gaj do avtobusa v Pustem Gradcu.

Vir: OŠ Loka

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj