Na vsebino

Naročajo nove kilometre rezilne žice na južni meji

Na velikonočni petek je ministrstvo za notranje zadeve objavilo javni razpis za nabavo novih 50 kilometrov »začasnih tehničnih ovir« za južno mejo – s 50 kilometri rezilne žice vred.

Kam bo nameščenih novih 50 kilometrov »začasnih tehničnih ovir«, na ministrstvu za notranje zadeve nočejo razkriti, ker se »načrti postavitve vodijo pod stopnjo tajnosti«. Lokacije bodo vidne kmalu, saj bo težko spregledati nove konstrukcije. Med drugim gre za 20 tisoč kosov zelenih žično-mrežnih panelov dimenzije 2,43 x 2,52 metra, 385 kosov panelnih vrat in 23 tisoč kosov trimetrskih stebrov v obliki črke Y z nadgradnjo, v katero bo vpetih omenjenih 50 kilometrov rezilne žice. Na skupno 670 kilometrih hrvaško-slovenske meje je po ocenah nameščenih vsaj 240 kilometrov »začasnih tehničnih ovir«, ministrstvo pa navaja podatek o manj kilometrih.

»Začasne tehnične ovire« je začela postavljati vlada Mira Cerarja leta 2015, ob postavitvi pa je napovedovala, da bodo stale predvidoma pol leta. Prvi posel dobave je takrat v veliki tajnosti za 9,3 milijona evrov dobilo žalsko podjetje Minis, pri katerem je bilo ob razkritju pogodb leta 2019 ugotovljenih več nepravilnosti in je zato do aprila 2024 izključeno iz postopkov javnega naročanja.

Tokratna nabava bo stala šest milijonov evrov, z njo bo skupni strošek ovir od leta 2015 zrasel na 28 milijonov evrov.

Vir: Mladina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj