Na vsebino

Navratilovci tudi letos zavirali kolo

Foto: @MFSIvanNavratil
Foto: @MFSIvanNavratil

Na osrednjem trgu v Metliki so na velikonočni ponedeljek člani Folklorne skupine Ivan Navratil zavirali kolo. Gre za več kot 150 let star običaj petja in plesanja, ki pa so ga letos zaradi epidemioloških ukrepov že drugič zapored izvedli nekoliko drugače. Vse od leta 1992, odkar so metliški folkloristi obredje po več desetletjih spet obudili, ga niso nikoli odpovedali, le enkrat so ga zaradi hudega naliva prestavili za dobro uro. In tudi letos se mu niso odrekli, kljub strogim protivirusnim ukrepom in prepovedi druženja.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek pod milim nebom na Pungartu pri cerkvici sv. Martina in od leta 1992 na Trgu svobode. Obredje sicer sestavlja šest različnih iger. Kolo vodi vojarinka, vodilna pevka z močnim glasom, sledi igra most, ki se nadaljuje v svatbeni igri rešetca, pa robčeca, zaključi pa v petelinjem boju in nošenju turna. Metliški vuzemski plesi in igre so od leta 2013 vpisani v nacionalni register žive kulturne dediščine, od leta 2018 pa razglašeni za nesnovno dediščino državnega pomena.

Navratilovci praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavajo kot praznik MFS Ivan Navratil.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj