Na vsebino

Nedeljska povorka ob 50-letnici Pustnega društva Presta (foto in video)

Nedelja.

Danes sem ena izmed mnogih belokranjcev, ki se pripravljajo na pustno povorko. Lep dan me vabi, da se peš odpravim skozi mestno jedro. Priznam, odkar je obvoznica, me le malokdaj pot zanese čez mesto, a si danes vzamem čas in si vse ogledam. V oči padejo pustno okrašene izložbe trgovin. Pisani trakovi in zastave pustnega društva Presta plapolajo v vetru. Dekoracija, ki oznanja pustni čas.

Srečujem ljudi, med njimi so maškarce, male in velike. Lepe. Z nasmehom se pozdravimo in gremo naprej. Pot imamo isto. Do parkirišča pred osnovno šolo Loka, kjer je zborno mesto maškar. Vozovi so že tu. Različno urejeni, vsak ima svojo tematiko: Butorajski kragli, Vojinske veverice, Kljub belokranjskih študentov ter vozovi pustnega društva Presta. Med njimi so tudi vozovi maškar iz Metlike. Včeraj smo jih mi »prestarji« obiskali, danes so nam »ruzanci« obisk vrnili. Vse v dobrem medsebojnim sodelovanju in z namenom, da se družimo in predvsem da se imamo lepo.

Parkirišče so zasedle različne maškare, a izstopajo kurenti, gostje iz Lancove vasi. Nedaleč stran se že zbirajo starši in otroci iz vrtca Dragatuš, ki se bodo tudi letos z vzgojiteljicama udeležili povorke. Naj vam povem, da so starši z otroki kostume izdelali na delavnici v vrtcu iz črnobelih vrečk. Škarje, lepilo, barvni papir in nastal je kostum. Nič težkega.

In tako smo, skupina pingvinov, danes tukaj. Otroci z zanimanjem opazujejo kurente in njihove velike zvonce, ki zazvonijo ob vsakem premiku telesa. Da pa bo še bolj zanimivo, so nas razporedili v povorki za njimi. Vprašala sem jih, če jih je kaj strah. Če jih moti hrup zvoncev. Kje pa! Prav očarani, z velikimi očmi so spremljali dogajanje pred seboj in okoli sebe. Pridružili so se veliki množici ljudi, ki so z zanimanjem in nasmehom na obrazu spremljali pustno dogajanje vso pot skozi mesto, do TPC Zadružna.

Na ploščadi ob Mecator-ju so nas, tako kot vse skupine, pozdravili: Andrej, črnomaljski župan v tedenskem odstopu, črnomaljska gospoda s pustnim predsednikom Andrejem in glavarjem Hodelčkom ter voditelj programa Funaky. Zaplesali smo Pingvine (Alenka Kolman) in se pogostili s krofi, spili čaj. S tem se je naše druženje zaključilo.

A dogajanje na prireditvenem prostoru se je še nadaljevalo. Vsem nam, maškaram in nemaškaram, je igral ansambel Jackpot, ki nas je vabil na ples. Druženje se je nadaljevalo pri balonarju s kokicami, pri šankih pustnega društva Presta, ki je za obiskovalce tudi pripravilo srečolov. Pestro dogajanje se je nadaljevalo do večernih ur, katerega so popestrili tudi Vrtičkarji, kot osmanskega sultana spremstvo, s svojimi plesi in glasba črnomaljske godbe na pihala.

In za konec?

Pustno društvo Presta - Abrahamova nevesta je bila z letošnjo organizacijo in izvedbo pustne povorke zadovoljna. Pustarji smo veseli, da so se naši someščani, bližnji in daljni obiskovalci letošnjega nedeljskega dogajanja udeležili v velikem številu. Lahko rečemo, da je bila letošnja udeležba vozov, maškar, kakor tudi gledalcev največja. To nam pove, da delamo prav, da se trudimo, da vsi skupaj popestrimo pustni čas. Veseli nas, da je bilo veliko malih maškar. Prav zaradi njih se »prestarji« trudimo, da je pustni čas kulturen, a vseeno zanimiv in smešen.

Sicer pa, ni še konec. Se vidimo v torek, na pustnem plesu za naše male maškarce v avli kulturnega doma Črnomelj. Do takrat pa nasmejan pustni pozdrav!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj