Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (18)

Naslovno fotografijo smo objavili na profilu Črnomelj fčasih samo s pripisom, da jo imamo shranjeno v mapi Vinica. Kaj kmalu smo prejeli koristne podatke.

Mojca in Jože Trempus:

"Fotografirano okrog leta 1930. Druga z leve je teta Danica, poročena Balkovec, tretji je stric Jože Trempus. Možakarja na sredini sta Konig - moj praded Benetič iz Goleka pri Vinici in stari stric Karle Trempus."

Mimica Hudelja:

"Evo, Viničani so vzeli sliko pod drobnogled. Potrjujejo prepoznane obraze, prvi štirje fantički z leve so najbrž, po domače,Jjankoči fanti, najmanjše dete na desni strani je Mirko, po domače "iz grada", drži ga pa Ane Lovšinova (dolgoletna oskrbnica Župančičeve hiše), zraven naj bi bila naša stara mama Ana Rajkovičeva, fotografirano leta 1932.

Takrat najmanjši na fotografiji je danes eden od starejših prebivalcev Vinice.

Druga fotografija je bila v tem tednu objavljena na profilu Semič v starih cajtih.

Zdravstveno varstvo v semiški Iskri.

Blaž Kočevar:

"Danes se zdi skoraj nepredstavljivo, da so imeli v semiški Iskri že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja organizirano za svoje delavce vrhunsko zdravstveno varstvo. V tovarniških prostorih so imeli sodobno opremljeno ambulanto s stalno zaposleno zdravnico, medicinsko sestro in nekaj časa celo zobozdravnika.

Delavci so lahko kar med delovnim časom reševali svoje zdravstvene probleme. Zdravnica dr. Katica Kvasić je bila zaradi prijaznosti in visokega strokovnega znanja med delavci zelo priljubljena. Na fotografiji so Metoda Štefan Cvelbar, Jože Kočevar – Žanžek in dr. Katica Kvasić (od leve proti desni)."

Tretjo fotografijo pa je na profil Stara Metlika prispeval Mario Bahorič:

"Čakajoče mladenke na mimohod partizanov leta 1944 s košarami hrane. Na Makarovi hiši napis "Živelo bratstvo v orožju."

Avtor fotografije ni znan."

Vir: Črnomelj fčasih, Semič v starih cajtih, Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj