Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (25)

Tokratni izbor starih fotografij pričenjamo s fotografijo s profila Semič v starih cajtih (naslovna) na kateri sta mlada vaščana Komarne vasi Franz in Heinrich Röthel s hlodovino leta 1938.

Vira: Stezice moje in objava na Radiu Odeon 30. novembra 2020.

Na drugi fotografiji je metliški vrtec leta 1973. Fotografijo je na profilu Stara Metlika objavila Marjana Nakamura.

Ker se danes zaključuje 57. festival Jurjevanje pa je tretja fotografija, ki smo jo objavili na profilu Črnomelj fčasih, povezana z začetki festivala.

Začetki folklornega festivalnega dogajanja v Črnomlju segajo v leto 1933 ali še točneje v leto 1939, ko je bil organiziran »festival narodnih pesmi in plesov« ali »belokranjski festival narodnih iger«, kakor ga imenovalo takratno časopisje.

Festival leta 1939 je potekal na 100-letnico prvega opisa Jurjevega, vendar ne na 23. ali 24. april temveč na 18. junij, na za današnje Jurjevanje značilen junijski termin, zaradi česar ga smemo smatrati kot prednika festivala Jurjevanje.

Festival je kot prvi belokranjski praznik tudi bil jurjevanjske narave, saj je združeval plese, obredja in igre celotne Bele krajine. Pritegnil je zanimanje širšega slovenskega prostora. Časnik Slovenec je v drobnih novicah pisal: »Na festivalu se bodo prikazale razne narodne igre in plesi kot Zeleni Jurij, črnomeljsko, metliško, poljansko in adlešiško kolo, most in drugo,« in vabil na festival.

Tako je tistega junijskega dne iz Ljubljane z vlakom prihitela vesela, večstoglava množica prijateljev Bele krajine. Ljudi ni privabila samo festivalska prireditev, temveč tudi Bela krajina sama po sebi. Ljubljanske izletnike je na kolodvoru pozdravila godba in ves kraj je bil v zastavah. Nadaljevali so pot v Metliko, Rosalnice in Drašiče ter se zgodaj popoldne vrnili na polno zaseden glavni trg v Črnomlju, kjer so se udeležili festivala.

Na fotografiji stojijo od leve: gospa Šetina, Hermina Peršak roj. Leitgeb in neznana gospa. Čepita od leve Pepi Peršak in Anton Grahek.

Foto: Ivan Pirnat; Prireditveni prostor pred Črnomaljsko hranilnico.

Vir: Semič v starih cajtih, Stara Metlika, Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj