Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (29)

Naslovna fotografija s profila Črnomelj fčasih: Zeleni Jurij v Črnomlju.

Plesalci v črnomaljskih narodnih nošah plešejo črnomaljsko kolo v Črnomlju pred posojilnico leta 1938.

Pri črnomaljskem jurjevanju se je na jurjevo mladina zbrala na Gričku. Izbranega mladeniča so odeli v sveže zelenje in je predstavljal Zelenega Jurija. Dekleta so v tem času okrasila mlado brezo s pisanimi trakovi in rožami. Nato se je skupina napotila v mestno jedro. Na čelu so stopali fantje, ki so piskali na frule in trobili na tule. S tem so simbolično odganjali zle sile, ki so hotele preprečiti prihod pomladi. Za njimi so vodili Zelenega Jurija, ki so ga peljali k reki in zeleni koš vrgli v reko. S tem je bil obred končan.

Vir: Zvonka Šterbenc, Kamra.si

Danijel Ratković na profilu Stara Metlika:

"Moj dobri bivši sosed Manek, me je obiskal v vojski 1978 v Makedoniji v mestu Prilep.

Dragi Manek, tudi jaz Vas obiskujem v Metliki."

Profil Semič v starih cajtih: Komarna vas ali Muckendorf v času med obema vojnama.

Opuščena kočevarska vas nad Črmošnjicami v občini Semič je bila poseljena v 16. stoletju. Leta 1931 je vas štela 17 hiš in 111 prebivalcev. Živeli so od poljedelstva in gozdarjenja ter od obrti. Izdelovali so škafe, banje, čebre, sode ... Izdelke so v večini prodajali v Karlovac. Zaradi bližine prisojne vinorodne gorice nad Semičem so se nekateri ukvarjali tudi z vinogradništvom.

Vir: Stezice moje.

Vir: Črnomelj fčasih, Stara Metlika, Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj