Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (7)

Prva fotografija (naslovna) je tokrat s profila Stara Metlika. Na FB stran jo je pripel Andrej Novak in dopisal: "Še ena taborniška... Odred dveh krokarjev... lepi časi..."

S profila Semič v starih cajtih tokrat šport.

Ko so nekateri igralci odšli v službe in si ustvarili družine, se je zanimanje za odbojko v Semiču za nekaj let poleglo. Odbojka je v Semiču znova zaživela leta 1964 z začetkom Iskrinih športnih iger, imenovanih Iskriada, na katerih so sodelovali športniki vseh slovenskih Iskrinih tovarn. Tudi Iskra Semič je sodelovala z odbojkarsko ekipo. Trenirala in igrala je v telovadnici TVD Partizan.

Odbojkarji Stane Štrumbelj, Radmilo Pavlovič – Buco, Ludvik Lenič, Tomaž Kočevar, Mirko Maleševič, Žani Škrinjar, Jože Ogulin, Silvo Simonič, Vlado Zorc in Franc Molk.

Vir: sdpartizan-semic.com, avtor besedila Žani Škrinjar.

V tednu, ki je za nami, pa smo na portalu Črnomelj fčasih med drugim objavili tudi zanimivo fotografijo, ki nam jo je posredoval Boris Grabrijan.

"Cvet adlešičkih deklet - poletje v Pobrežju leta 1965. Pri iskanju podatkov v knjigi mi je v roke prišla simpatična fotografija, ki jo je objavila Fanika Požek v Dozorelih sanjah. Fotografijo je posnel nek ameriški turist in jo puncam poslal. Vem le za celi imeni dveh deklet, ki ju prepoznam, ostale pa le domnevam in to bi lahko na tem profilu razčistili. Tretja z leve - na sredini - je gotovo pesnica Fanika Požek (rojena Vlašič, Kraljeva iz Dolenjcev), danes žal pokojna in četrta Jožica Črnič (Barbirova) iz Purge, poročena Čadonič živi v Nemčiji... Dekleta so le našteta z imeni, brez priimkov. Kot je videti ima mokre lase le Jožica, ki je slovela kot izredna plavalka. Znana je bila tudi po elegantnih skokih v Kolpo s Pečine pred brodiščem."

V enem dnevu smo z vašo pomočjo dobili tudi vsa imena deklet, ki so na fotografiji:

Od leve proti desni: Marija Husič (po domače Marica Komančeva) iz Purge, poročena Črnič, Bernardka Novak (Vučeča) iz Malih Sel, Fanika Vlašič (Kraljeva) iz Dolenjcev, poročena Požek, Jožica Črnič (Barbirova) iz Purge, poročena Čadonič, Veronika Črnič (Perasova) iz Adlešič, poročena Šaver.

Hvala vsem, ki prispevate fotografije in zgodbe na vse tri portale, ravno tako smo neizmerno hvaležni vsem, ki dopolnjujete podatke, imena, letnice ...

Vir: Stara Metlika, Semič v starih cajtih, Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj