Na vsebino

Nenavadne besede v Župančičevih Mehurčkih

Na današnji počitniški delavnici v Spominski hiši Otona Župančiča smo iskali starinske in druge nenavadne besede v Župančičevih Mehurčkih. Naučili smo se, kam lahko pogledamo, če nas zanima kaj pomeni določena beseda. Knjigi, ki skriva slovenske besede, znane in že malo pozabljene, se reče Slovar slovenskega knjižnega jezika. Slovar najdemo tudi na spletu. Naučili smo se kaj pomenijo besede: raj, stopa, loza, vran, zamorski, loka, proso, fes, hram, loncevezec, zadnja plat, meh, kremen, duri, postovka in še kaj. Ugotovili smo celo, kaj pomeni priimek našega predsednika vlade Marjana Šarca... (Šarca najdete v pesmi Kraljevič Marko in Ljutica Bogdan: "Tega je Marko komaj dočakal, s šarcem vesel je čez polje odskakal.")
Na delavnici se nas je zbralo kar veliko - samo še trije so manjkali, pa bi nas bilo ducat. Veste koliko nas je bilo? Če ne veste, preverite besedo ducat v slovarju.

Vir: Spominska hiša Otona Župančiča

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj