Na vsebino

Nabrusite kose, pripravite grablje

V Krajinskem parku Lahinja bo v soboto, 6. julija, potekala tradicionalna prireditev "Pokosimo Nerajske luge", na kateri bo v družabnem in tekmovalnem vzdušju prikazana ročna košnja lugov.

Namen prireditve je spodbuditi košnjo močvirnih travnikov v naravnem rezervatu Nerajski lugi in obuditi stare običaje v času košnje, s tem pa prispevati k ohranitvi ugodnega stanja ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih življenjskih okolij, zaradi katerih je Krajinski park Lahinja vključen v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

Organizatorji vabijo tako opazovalce kot tekmovalce oz. kosce in grabljice. Za preizkus v košnji in grabljenju se morajo posamezniki prijaviti pri Gregorju na tel.: 040 842 717 ali po e-pošti: [email protected]. Tekmovalec tekmuje s svojim orodjem za košnjo ali grabljenje. Vsak tekmovalec prejme majico, malico in priznanje.

Program prireditve se v Velikem Nerajcu prične sicer že ob treh popoldne, ko bodo obiskovalci na štartu pospremili kolesarje na 53 km dolgo traso prvega MTB maratona Zeleni Jure. Ob petih sledi začetek košnje v Nerajskih lugih s tekmovanjem koscev in grabljic. Ob pol sedmih bodo razglasili zmagovalce kolesarskega maratona in kosce Nerajskih lugov, za zaključek večera pa bo sledil še zabavni program s skupino Šuštarji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj