Na vsebino

Neuradno: Novi kilometri ograje tudi v občini Črnomelj

Slovenija zaradi naraščajočega števila nezakonitih prehodov še naprej ograjuje svojo južno mejo. Na južni meji s Hrvaško, ki je sicer dolga 670 kilometrov, bo kmalu stalo več kot 200 kilometrov panelne in žičnate ograje. Po neuradnih informacijah bo novih 40 kilometrov postavljenih na območjih občin Črnomelj, Ilirska Bistrica in Kostel, torej tam, kjer je nezakonitih prehodov največ, poroča portal 24ur.

Kot je poročal Radio Slovenija, je pogodba s srbskim podjetjem LEGI-SGS za dobavo in postavitev ograje podpisana. Pogoji za začetek del naj bi bili izpolnjeni že do konca julija, izvajalec pa bo moral glede na razpisne pogoje zagotoviti postavitev najmanj 100 metrov ograje na dan, 700 metrov na teden in od 3000 do 3100 metrov na mesec.

Ministrstvo za javno upravo je sicer razpisalo dve javni naročili, eno za 40 kilometrov ograje s pripadajočimi stebri in sidrnimi vijaki ter rezilno žico, drugo pa za dobavo stebrov in sidrnih vijakov ter montažo panelne ograje v dolžini 3,8 kilometra, ki je že na zalogi. Za dobrih 40 kilometrov ograje bodo odšteli 4,8 milijona evrov.

O tem, kje bo ograja postavljena, na policiji in notranjem ministrstvu sicer še molčijo. Ker slovensko mejo prečka vse več prebežnikov, policistom pomagajo vojaki, ki pa na meji nimajo enakih pooblastil. Kar pomeni, da ne smejo pridržati ljudi, jim omejiti gibanja ali ugotavljati njihove istovetnosti.

Vir: 24ur, MMC
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj