Na vsebino

Nevarna cesta do priljubljenega kopališča

Cesto so v njenem zgornjem delu letos nekoliko razširili.
Cesto so v njenem zgornjem delu letos nekoliko razširili.

Prvi vročinski val je na vrhuncu in reka Kolpa je v teh dneh pribežališče številnih, ki bolj ali manj uspešno iščejo ohladitev. Eno bolj obljudenih kopališč je že nekaj let v Adlešičih, pri domačinih bolj znano kot Tržok, kamor se tudi zaradi bližnjega kampa, zlasti ob vikendih valijo trume avtomobilov. A do kopališča vodi nekategorizirana in nevarna makadamska pot, ki že vrsto let kliče po temeljiti obnovi oziroma preplastitvi.

Javna pot, ki iz Adlešičev vodi do jezu na reki Kolpi je kategorizirana pod oznako JP 554981, vendar v celotni dolžini 774 metrov ni vpisana v zemljiški kataster kot javno dobro. Ker pot ni vrisana, večina navigacijskih sistemov turiste do jezu usmerja skozi bližnje vasi po poljskih poteh, ki niso v uporabi že od 30-ih let prejšnjega stoletja. Obiskovalci, ki teh krajev ne poznajo, se tako znajdejo v nevarnosti ter vznemirjajo domačine z vožnjo po neprimernih in nevarnih poteh. Ob tem pa tabla na državni cesti za vstopno-izstopno mesto za rekreacijo ob Kolpi obiskovalce usmerja na cesto, ki uradno ne obstaja.

Še večji problem je slabo vzdrževana cesta, ki je v poletni sezoni, glede na svoje stanje obremenjena čez vse meje in samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do hujše prometne nesreče. Cesto, makadamski je večji del dolžine 560 metrov, so pred sezono v njenem zgornjem delu sicer razširili in nasuli z gramozom, tako da je srečevanje vozil vsaj na tem delu nekoliko varneje. Nasuti material pa je spolzel v kanalete, tako da bo cesta ob prvem deževju znova v starem stanju. Poleg tega se po celotni dolžini poti dviguje gost oblak prahu, ki je še posebej neprijeten za sicer redke kolesarje in pešce, ki se do kopališča odpravijo na način, ki je do okolja bolj prijazen.

Veliko dela za redarsko službo

Poseben problem predstavlja tudi parkiranje, saj je uradnih parkirnih mest ob kopališču za množico pločevine občutno premalo, zato avtomobili stojijo tudi na mestih, kjer to ni dovoljeno. Medobčinski inšpektorat in redarstvo Bele krajine je lansko poletje tam zaradi neupoštevanja prometnega znaka izdal 92 glob.

Obnova ni možna brez ureditve lastništva

Da bi cesto lahko uredili bi bilo najprej potrebno urediti lastništvo, a tukaj se zaplete. Občina Črnomelj se je s Krajevno skupnostjo Adlešiči dogovorila, da slednja po predanem seznamu in pripravljenih pogodbah o brezplačnem prenosu, zagotovi podpise vseh (so)lastnikov zemljišč o strinjanju z geodetsko odmero in sklenitvijo pogodbe o prenosu parcel na Občino. Vendar pa nekateri lastniki svojega podpisa ne želijo dati, zato tudi nadaljnji postopki za obnovo poti stojijo. Tudi nedavni skupni sestanek z lastniki zemljišč, predstavniki krajevne skupnosti in občine, ni prinesel bistvenega napredka. »Glede na dogovor na sestanku z lastniki, bomo preverili možnosti spremembe OPN na zemljiščih, ki so v njihovi lasti, kar je bil pogoj lastnikov, da sodelujejo,« pravijo na Občini Črnomelj, kjer predvidoma septembra napovedujejo nov sestanek.

Občina je sicer pripravljena sofinancirati ureditev ceste, vendar bo v vsakem primeru najprej potreben dogovor z lastniki. Šele takrat bodo lahko ureditev ceste uvrstili v načrt vzdrževanja in urejanja cest v občini, ki ga vsako leto po prioritetah uskladijo s krajevnimi skupnostmi. Do takrat pa lahko samo upamo, da bo še ena poletna sezona ob Kolpi v Adlešičih minila brez hujših posledic.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj