Na vsebino

Nevarne akacije na železniški brežini

Fotografija občana, 6. april 2023
Fotografija občana, 6. april 2023

Že 17. februarja smo od bralke prejeli vprašanje glede zaraščene železniške brežine. Naslovili smo ga na črnomaljsko občino in Slovenske železnice. TUKAJ si lahko preberete odgovor občine, z železnic so nam odgovorili šele 20. marca:

"Spoštovani,
Posekano vejevje in grmičevje bo pospravljeno, ko se bomo s predstavniki občine dogovorili za način odvoza.
Hvala in lep pozdrav!
Tea Šavor"

Smo pa od občana, ki verjetno živi blizu železnice, v začetku aprila prejeli sledeč dopis:

Pozdravljeni,

ne glede na to, da je bilo na temo zarasle brežine pod tovorno razkladalno rampo železniške postaje Črnomelj že dosti govora, se ponovno obračam na vas z apelom po nujnosti ukrepanja.
Delavci Trata d.o.o. so sicer pred dnevi posekali grmičevje in podrast (ne pa tudi odpeljali), a glavni problem je ostal.
Visoke akacije se v vetrovnem vremenu nevarno nagibajo nad pločnik ter cesto in samo vprašanje časa je kdaj bo prišlo do katastrofe. Vsako najmanjše neurje lahko povzroči veliko škodo.
V pogovoru z delavci Trate d.o.o. mi je uspelo zvedeti, da oni ne nameravajo odstraniti dotrajanih in zaraslih dreves, ker to ni v njihovi pogodbi.
Verjemite mi, da na to temo ne bi pisal, če ne bi smatral, da gre za vprašanje ogrožanja varnosti prometa oz. vseh udeležencev v prometu.
Prav tako me ne zanimajo pristojnosti občine v zvezi s tem, verjamem pa, da lahko občina problematiko posreduje odgovornim.
Čeprav ste v zadnjem pozivu bralke, ki je isto problematiko naslovila preko spletnega portala Radia Odeon, navedli, da naj se občani obračamo direktno na vas, se poslužujem javnega medija iz razloga, ker to ne zadeva samo mene ampak gre za javno problematiko. Nazadnje sem vam na to temo direktno pisal pred štirimi leti in premika ni bilo, niti ne odgovora.

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam

občan Črnomlja."

Iz županovega kabineta smo odgovor prejeli že v sredo, vendar smo hoteli počakati še na odgovor SŽ, ki ga še nismo prejeli:

"Lepo pozdravljeni,
seznanjeni smo z zadevo in prizadevamo si za čim prejšnjo ureditev. Slovenske železnice so kot upravitelj pristojni za odstranitev dreves tudi po pogodbi, s čimer so tudi seznanjeni.

Lep pozdrav."

So pa na Slovenskih železnicah ponovno ukrepali z dejanji in v teh dneh sekajo in žagajo akacije, ki so bile nevarno nagnjene.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj