Na vsebino

Nevihte dosegle jug države, prihaja tudi puščavski prah

Arso je za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo izdal oranžno opozorilo.
Arso je za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo izdal oranžno opozorilo.

Težišče padavinskega dogajanja se s severa seli proti južni polovici države. Tudi tokrat lahko nevihte spremljajo močnejši nalivi, sunki vetra in manjša toča. V osrednji in jugovzhodni Sloveniji se bodo po podatkih Agencije za okolje (Arso) do zgodnjega popoldneva še pojavljale krajevne nevihte z močnejšimi nalivi. Arso je tako za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo izdal oranžno opozorilo.

Popoldne bodo padavine oslabele in postopno ponehale, od severozahoda se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24 stopinj Celzija.

Arso ob tem opozarja, da jutri zjutraj in dopoldne zaradi prehoda puščavskega prahu čez Slovenijo na Primorskem in v južni Sloveniji pričakujejo povišane ravni delcev PM10.

Kaj se bo dogajalo z rekami?

Danes čez dan se bo v večjem delu države, predvsem v osrednji in južni Sloveniji, prehodno povečala vodnatost posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek. Ob dolgotrajnejših nalivih je možno razlivanje posameznih vodotokov, poplavi lahko tudi zaledna in padavinska voda. Večina rek na teh območjih bo imela srednjo vodnatost.

V sredo bodo reke sprva prehodno upadale, zvečer, v noči na četrtek in v četrtek čez dan pa se bo vodnatost rek v zahodni polovici in na jugu države povečevala. Večina rek bo imela srednjo vodnatost, posamezne reke pa bodo narasle tudi do velikih pretokov.

V sredo bo povečini sončno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne in zvečer bo na zahodu že možna kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, ob morju 17, najvišje dnevne od 22 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj