Na vsebino

Nitke preteklosti Janeza Pezdirca

Tekstilno podjetje Novoteks iz Novega mesta je nekoč veljalo za eno najboljših jugoslovanskih tekstilnih tovarn. Novoteks je bil poseben tudi po tem, da so imeli v njem zaključen krog: pripravo in obdelavo surovine, predilnico, apreturo, tkalnico, pletilstvo, izdelavo konfekcije in prodajno mrežo. Leta 1987 je bilo v Novoteksu in njegovih sedmih enotah po Sloveniji in v republikah nekdanje Jugoslavije zaposlenih 3565 ljudi, od tega več kot dve tretjini žensk.

Pred osemnajstimi leti je šel v stečaj še zadnji del podjetja in danes so od enega največjih dolenjskih podjetij ostali le bloki, ki jih je podjetje zgradilo za svoje delavce, ter spomini nekdanjih zaposlenih. Med njimi je tudi ljudski godec, zbiralec ter zapisovalec starih ljudskih napevov in običajev Janez Pezdirec iz Slamne vasi, ki je bil v Novoteksovem obratu predilnice v Metliki zaposlen dolgih 25 let, vse do njenega zaprtja leta 2003. Ker letos mineva okroglih 20 let od zaprtja metliškega obrata, je bil to pravi trenutek za objavo knjige Nitke preteklosti, v kateri je Pezdirec poleg zapisov o nastanku in razvoju predilnice, zbral tudi množico fotografij iz zbirk svojih nekdanjih sodelavcev.

Kot zbiratelju zgodovinskega gradiva iz svojega okoliša, se mu je zdelo pomembno, da se pisanja o metliški predilnici loti dokler so ljudje, ki so bili zaposleni v obratu, še živi in so še ohranjene fotografije ter spomini. Novoteksova predilnica v Metliki, ki so jo odprli leta 1958, je bila poleg tovarn Beti in Komet steber takratne metliške tekstilne industrije in belokranjskega gospodarstva. Iz nje je prihajala najboljša preja za tkalnico v Novem mestu, viške preje so prodajali tudi drugim tekstilnim tovarnam. V predilnici je bilo zaposlenih med 400 in 500 ljudi, pretežno domačinov z obeh strani takratne republiške meje, prevladovale so ženske.

Pezdirec v knjigi, ki jo je v okviru poletnih kulturnih prireditev Pridi zvečer na grad, predstavil na metliškem grajskem dvorišču, poleg opisa delovanja nekdanje metliške predilnice, oriše tudi takratno pestro politično delovanje ter razloge za zaprtje tovarne. Po spominu je naredil tudi popis vseh nekdanjih zaposlenih delavcev, posebno poglavje pa je namenjeno Novoteksu danes, v katerem opiše zasebna podjetja, ki so nastala na pogorišču nekdanjega tekstilnega velikana.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj