Na vsebino

Nov močnejši potres v Zagrebu, čutili so ga tudi v Sloveniji

Po hudem včerajšnjem potresu v Zagrebu je hrvaško prestolnico danes dopoldne znova močno streslo. Po nekaterih podatkih so se tla stresla vsaj še 30-krat. Potres, ki se je zgodil danes ob 11.12, so zaznali tudi pri agenciji za okolje (Arso).

Nov močan potres naj bi čutili po vsem Zagrebu, tresenje tal pa naj bi trajalo nekaj sekund, poroča hrvaški portal Index.hr.

Po podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je imel potres magnitudo 3,7, epicenter pa naj bi bil deset kilometrov pod zemljo. Hrvaška seizmološka služba sicer poroča o magnitudi 3,3.

Evropsko-mediteranski seizmološki center je sicer ponoči in zgodaj zjutraj zaznal več popotresnih sunkov.

Ponoči in zjutraj več popotresnih sunkov

Medtem ko v Zagrebu ocenjujejo in odpravljajo škodo, ki jo je povzročil močan nedeljski potres, je ponoči in zgodaj zjutraj hrvaško prestolnico streslo še petkrat. Šlo je za pričakovane popotresne sunke, najmočnejši med njimi pa je bil ob tretji uri zjutraj. Dosegel je magnitudo 3,1.

"Popotresni sunki so bili pričakovani. Eden je bil močnejši in so ga ljudje čutili, preostali pa ne," je za hrvaški radio povedal seizmolog Krešimir Kuk.

Po tako močnem potresu je običajno, da se tla tresejo še nekaj prihodnjih tednov in mesecev. Njihova moč bo z dnevi slabela.

Najhuje v zadnjih 140 letih

Nedeljski potres, ki je Zagreb ob 6.24 stresel z magnitudo 5,5 in nato čez pol ure še z magnitudama 5 ter 3,7, je bil najmočnejši potres v Zagrebu po letu 1880. Čutili smo ga tudi v Sloveniji.

Več stavb je močno poškodovanih, razbitih pa je bilo tudi ogromno avtomobilov, na katere so leteli deli stavb. V potresu se je zelo hudo poškodovala 15-letnica, ki je bila v eni od stavb, ki se je porušila, njeno stanje pa je kritično. Po zadnjih podatkih je bilo poškodovanih 27 ljudi, od tega 18 huje.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj