Na vsebino

Nova pravila uporabe e-skiroja

Z 11. avgustom stopi v veljavo novi ZPrCP, ki prinaša ureditev področja novih prevoznih sredstev, kamor uvrščamo tudi e-skiroje.

E-skiroje opredeljuje na novo dodani 15.a člen zakona, ki jih umešča v skupino "lahkih motornih vozil," kamor poleg invalidskih vozičkov sodijo "vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, niso širša od 80 cm in so izvzeta s področja uporabe Uredbe (EU) št. 168/2013 ... o odobritvi in tržnem nadzoru dvo- ali trikolesnih vozil in štirikolesnikov." Slednje pomeni tudi, da niso podvrženi obveznemu zavarovanju odgovornosti. Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 km/h ali so širša od 80 cm, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil, v cestnem prometu ni dovoljena. Pozabite torej na uporabo električne deske v prometu.

ZPrCP začasno, do posodobitve zakona o voznikih, določa, da lahko e-skiroje v prometu vozi "otrok od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let. Vozniki lahkih motornih vozil morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h."

Z e-skirojem je torej prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem. Zagrožena kazen za vožnjo po pločniku, kot je bilo doslej običajno in splošno razširjeno, je 40 evrov. Prav tako e-skiroja glede na zapis v zakonu v prometu ni dovoljeno uporabljati izven naselja. Ga pa je mogoče tako kot kolesa uporabljati v območjih za pešce, a pri tem voziti tako, da hitrost ne presega "največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci." To pomeni hitrosti pod 10 km/h.

Glede čelade na e-skiroju velja isto kot pri kolesih: do dopolnjenega 18. leta starosti je treba med vožnjo uporabljati ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Pri polnoletnih osebah čelada ni obvezna, je pa zelo priporočljiva.

Voznik lahkega motornega vozila mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani lahkega motornega vozila mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Telefon in slušalke! Nova kazen za njihovo uporabo na kolesu, e-skiroju ali drugem prevoznem sredstvu, za katerega ni potrebno vozniško dovoljenje, je po novem kar 120 evrov ali trikrat več kot doslej!

Vir: Žurnal 24

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj