Na vsebino

Novi podatki: Iz rdeče tudi uradno v oranžno

V sredo je bilo po 2.333 PCR-testiranjih potrjenih 83 okužb. Pozitivnih je bilo 3,6 odstotka izvidov.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 112 covidnih bolnikov, devet manj kot dan pred tem. Od tega jih 37 potrebuje intenzivno nego, eden manj. Sreda je prvič po lanskem oktobru minila brez smrti bolnikov s covidom-19.

V Beli krajini včeraj niso potrdili novega primera okužbe, dan prej enega v Semiču.

V belokranjskih občinah je trenutno 18 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 11, Metlika 4, Semič 3.

Slovenija tudi uradno v oranžni fazi

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je Slovenijo tudi uradno premaknil v oranžno fazo. Slovenija je sicer mednarodne pogoje za prehod iz rdeče v oranžno fazo izpolnila pred enim tednom, ko se je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev spustila pod 150. Nova projekcija razvoja pandemije, ki jo pripravlja Institut Jožef Stefan, nam prehod v zeleno fazo po evropskih kriterijih obeta v začetku julija, čeprav so napovedi preteklega tedna zeleno fazo predvidevale šele za prvo polovico avgusta.

Nadaljevanje cepljenja brez predhodnega naročila

Cepljenje proti koronavirusu se bo nadaljevalo tudi v poletnih mesecih. Poleg naročenih poteka tudi v okviru tako imenovanih "dnevov odprtih vrat", kjer se lahko ljudje cepijo brez predhodnega naročila. Jutri se bo na ta način mogoče cepiti v Črnomlju (novi prizidek Zdravstvenega doma Črnomelj od 8. do 14. ure), v soboto pa še v cepilnem centru Zdravstvenega doma Metlika (prostor nad garažami izza zdravstvenega doma od 9. do 15. ure). V obeh cepilnih centrih bo na voljo cepivo Astrazeneca, v Metliki tudi Janssen.

S prvim odmerkom je bilo doslej po podatkih NIJZ-ja cepljenih več kot 785 tisoč prebivalcev, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 568 tisoč ljudi. Precepljenih je 27,1 odstotka prebivalcev.

Vir: MMC, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj