Na vsebino

Novi podatki: okuženih je 34 ljudi

V Sloveniji je bilo do 18. ure potrjenih 34 primerov okužbe z novim koronavirusom – 15 v Ljubljani in njeni okolici, deset v Metliki, pet v Mariboru, en v Portorožu, za tri okužene pa še ni podatka, od kod prihajajo.

Oskrba z živili ni ogrožena

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, se je na novinarski konferenci odzvala na dogajanje v povezavi s širjenjem novega koronavirusa in vplivom, ki ga ima na preskrbo s prehranskimi izdelki. Po njenih navedbah ta Sloveniji trenutno ni motena niti ogrožena. "Imamo dovoljšne količine izdelkov, ki jih pridelajo domači pridelovalci in v tem trenutku je ključno, da jih z nakupom podpremo in si s tem zagotavljamo nemoteno preskrbo s hrano," je potrošnike pozvala Pivčeva in ob tem spomnila, da ima država na voljo tudi blagovne rezerve, ki bodo dodatno okrepljene.

Zaradi karantene v Italiji so se po njenih navedbah sicer težave pojavile pri izvozu slovenskega mleka. Po navedbah Pivčeve je prišlo do izpada ene tretjine dnevnega izvoza svežega mleka, kar zanaša okoli 150 tisoč litrov. "Mleko, ki ga ne bo mogoče izvoziti, bo predelano v mleko v prahu, ki bo okrepilo blagovne rezerve," je povedala ministrica.

Ministrica je napovedala, da je bila oblikovana koordinacijska skupina, ki bo dnevno sprejemala vse okoliščine in spremembe, sproti komunicirala z vsemi deležniki v verigi preskrbe s hrano in oblikovala ukrepe, ki bodo pomirjali razmere. Oblikovana je bila tudi kontaktna točka, na katero se lahko obrnejo vsi deležniki, ki so tudi že dobili posebne napotke.

Prepovedi zbiranja veljajo tudi za kinodvorane

Šabeder je tudi pojasnil, kaj zapoveduje uredba o prepovedi organiziranih dogodkov, kjer bi se zbralo več kot 100 ljudi. Kot primer je navedel filmske predstave v kinodvoranah, v katerih se lahko zbere več kot 100 gledalcev. Medtem ko za manjše dogodke, poroke, pogrebe, verske prireditve, manjše lokale ter nakupovalne centre prepoved ne velja.

Okuženi z novim koronavirusom so upravičeni do bolniškega nadomestila. Za vse, ki ne morejo delati od doma in so v karanteni, pa velja, da so upravičeni do polovice plače, ki gre na strošek delodajalca. Šabeder je ob tem dodal, da se pripravlja interventni zakon, s katerim bo država krila dodatnih 40 odstotkov nadomestila plače, in bodo tisti, ki morajo biti v karanteni, upravičeni do enakega nadomestila kot obolele osebe.

Vzpostavljena je tudi posebna delovna skupina, ki pripravlja ukrepe za mejo s sosednjo Italijo. Šabeder je dodal, da že velja začasna prepoved letenja oziroma pristajanje letal iz Italije, Kitajske, Južne Koreje in Irana.

Vir: RTV SLO MMC

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj