Na vsebino

Novi podatki: zaradi koronavirusa umrli še trije bolniki

Včeraj so v Sloveniji opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest novih okužb, skupaj 1.408. V ponedeljek so zaradi covida-19 umrli še trije bolniki. Več o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom lahko spremljate na novinarski konferenci, ki jo v živo spremljamo na Siol.net.

V bolnišnicah je bilo v ponedeljek 78 ljudi, od tega 24 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili dva bolnika, je objavila vlada.

V nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 se je od 3.000 povabljenih na testiranje odzvalo 1.330 ljudi, odvzeli pa so 1.228 vzorcev, piše na spletnih straneh vlade. Doslej so v raziskavi odkrili eno novo in eno že prej odkrito okužbo z novim koronavirusom.

Virus se zaradi ukrepov po svetu širi počasneje

"Število potrjenih okužb z novim koronavirusom po svetu je preseglo tri milijone, število smrtnih žrtev se je povzpelo nad 200 tisoč. Virus se sicer po svetu širi počasneje kot v preteklih tednih, kar je rezultat ukrepov, ki so jih posamičo sprejele praktično vse države sveta," je uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin.

V Sloveniji nismo imeli najstrožjih ukrepov

Dodal je, da je za številne države, zlasti v Evropi, vrhnec epidemije v tem valu že dosežen. Države so tako začele s sproščanjem nekaterih ukrepov, a pri tem so prakse zelo različne. Nekatere države so imele zelo stroge ukrepe: izredne razmere, policijsko uro, prepoved izhoda iz stanovanja, tudi za otroke, posebej za starejše. "Na to pri nas kar pozabimo, tega pri nas nismo izvajali in prav je, da se tega zavedamo," je dejal.

Nova Zelandija uspešna, a šole ostajajo zaprte

Dobra novica pa je včeraj prišla iz Nove Zelandije, ki je oznanila, da je virus trenutno eliminiran. Kaj to pomeni, še ne vemo, je dodal Kacin. Nadlajeval je, da je država, ki ima sicer pet milijonov prebivalcev, 1.400 okužb, kot jih ima, dosegla dva tedna nazaj. Od 18. aprila naprej je imela dnevno manj kot 10 novih okužb, včeraj zgolj enega. Od 26. marca je imela Nova Zelandija v veljavi najstrožje ukrepe za obvladovanje epidemije. Izhod iz doma je bil dovoljen le za najnujneše opravke in samostojno rekreacijo. Potovanja po državi, razen nujnih izjem, niso bila dovoljena. Včeraj je država nekatere ukrepe sprostila, a šole in vrtci ostajajo zaprti.

Število okuženih v Sloveniji in po regijah lahko spremljate TUKAJ.

Število okuženih po vsem svetu pa lahko spremljate na povezavi TUKAJ.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj