Na vsebino

Novomeška bolnišnica zaradi umika soglasij v preklic dela pri zasebnikih. Kako pa je v belokranjskih ZD-jih?

Foto: SB Novo mesto
Foto: SB Novo mesto

Sindikalni zaupniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so vodstvom bolnišnic začeli predajati preklice soglasij za nadurno delo zdravnikov. Bodo pa nekateri preklici v veljavo stopili v roku 30 dni. To pomeni, da bodo bolnišnice večje prilagoditve večinoma morale izvesti z marcem.

Glavni stavkovni odbor sindikata Fides je na torkovi seji soglasno sprejel sklep, da v sredo vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Zdravniki bodo tako po besedah predsednika sindikata Damjana Polha delali največ 48 ur na teden. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. "To je povsem v skladu z evropsko direktivo o delovnem času," je pojasnil.

V novomeški bolnišnici soglasje preklicalo 45 odstotkov zdravnikov

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan je za STA povedala, da je v njihovi bolnišnici preklic soglasij za delo preko rednega delovnega časa doslej podalo 99 od skupaj 228 zdravnikov, kar predstavlja 45 odstotkov vseh zdravnikov. Umiki soglasij začnejo veljati 1. marca in če bo do takrat stavka še trajala, bodo spremenili organizacijo dela tako, da bodo zdravnike razporedili v izmensko delo.

Kot je dejala Kramar Zupan, bodo šli po prioritetah glede na delovno mesto, pri čemer bodo najprej pokrili delovišča na urgenci, nato dežurstva, nato hospital, zatem pa še operativne posege in specialistične ambulante. Natančnega razporeda za marec še nimajo, a bo po oceni direktorice verjetno odpadlo do 20 odstotkov nenujnih ambulantnih pregledov in nenujnih operativnih posegov.

Kramar Zupan je dejala, da se jim zdi korektno in prav, da v tem primeru tem zdravnikom umaknejo dovoljenja za delo pri drugih izvajalcih. “Če zaposleni zdravniki dajo preklic soglasja lastni bolnišnici, potem je nekorektno in nehigienično, da bi delali v dodatnem delu izven bolnišnice,” je dodala.

V obeh belokranjskih zdravstvenih domovih zdravniki ne stavkajo

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so nam sporočili, da delajo po ustaljenih urnikih. "Naši zdravniki in zobozdravniki ne stavkajo, podpirajo pa stavkajoče. Soglasij za nadurno delo niso preklicali. Stavka v našem zavodu ne vpliva na organizacijo dela. Po pogovorih z zdravniki in zobozdravniki ne pričakujemo, da se bi kaj glede dela in stavke v našem zavodu spremenilo. Pacienti dobijo vsi vse storitve, ki jih potrebujejo," je pojasnil direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič.

Tudi v Zdravstvenem domu Metlika zdravniki in zobozdravniki ne stavkajo. "Stavko sicer podpirajo, delajo pa po ustaljenih urnikih. Preklicev soglasij za nadurno delo ni bilo, izpada dela ni," je zagotovila direktorica doma Duška Vukšinič.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj