Na vsebino

Nuša Butala 500.000. obiskovalka Rudnika Idrija

Nuša Butala iz Črnomlja je 500.000. obiskovalka Rudnika Idrija. V CUDHG Idrija smo ji podarili majico, knjigo o Antonijevem rovu ter vstopnico za ogled drugih znamenitosti Unescove dediščine v Sloveniji – Topilnice Hg, klavž, idrijskega gradu Gewerkenegg, kamšti, rudarske hiše, Škocjanskih jam, zbirke rudniških strojev in naprav v jašku Frančiške in prazgodovinskih kolišč.

»Nisem pričakovala tega. V Antonijevem rovu sem bila prvič, ta izkušnja mi je bila všeč. V tem tednu si bova gotovo ogledala še kakšno znamenitost,« je povedala študentka matematike in informatike.

Cinabaritna ruda in kapljice samorodnega živega srebra, ki so do zaprtja rudnika dajale kruh več tisoč idrijskim družinam, so dragocena zapuščina, ki jo lokalni turizem s pridom izkorišča. V zadnjih nekaj letih tudi z nadgradnjo zgodbe o živem srebru, katere zaključno nit spletejo v obnovljeni Topilnici Hg, edinstvenem muzeju, kjer so predstavljeni zgodovina idrijskega žgalništva in pomen živega srebra.

Vir: Rudnik živega srebra Idrija

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj