Na vsebino

O razmerah na RTV-ju v večernem pogovoru v KUD Plac

Včeraj je v prostorih KUD Plac v Metliki potekal dogodek, na katerem sta o razmerah na nacionalni televiziji govorila Ilinka Todorovski in Dejan Ladika.

linka Todorovski je povedala, da delo na dnevno-informativnem programu poteka vsak dan, ob vseh urah. Delavci in delavke, ki ta program soustvarjajo, čutijo pripadnost do programa in se zavedajo, da so v službi javnosti. To je timsko delo različnih ljudi in različnih poklicev. Trenutno so razmere na RTV nepredstavljive. Zaradi sistemske napake. Zavedati se je treba, kaj je poklicno prav in kaj je narobe, kakšni so standardi in kakšna so pravila poročanja. To je zdaj vse nepomembno.

RTV sicer zaposluje okoli 2000 ljudi, okoli 800 jih je zaposlenih na televiziji. Največjega pritiska pa je deležen informativni program, ki ga pripravlja okoli 100 ljudi. Tam se je v zadnjih mesecih spremenilo vse. Marsikdo je bil zamenjan, prišli so novi ljudje z manj izkušnjami in program trpi. To ni v interesu javnosti.

“Nemogoče se je strokovno pogovarjati na političnem terenu” je povedala Ilinka. Oba pa sta poudarila, da “ni niti tako pomembno, kaj se nam dogaja, pomembno je, kaj se dogaja z občinstvom. V drugem koraku pa gre za celotno družbo.”

Dejan Ladik je povedal, da po trenutno veljavni ureditvi sestave programskega sveta od vseh 29 članov imenuje politika 21 članov. Posledica takšne ureditve pa je, da so v programskem svetu RTV ljudje, ki nimajo z vsebino popolnoma nič.

Poudarjala sta pomen raznovrstnih vsebin, ki jih ponuja RTV, od oddaj o znanosti, otroškega programa, lastne produkcije dokumentarnih oddaj.

Na dogodku smo se podružili ob belokranjski pogači in zbrali podpise v podporo delavcem na RTV. Hvala prostovoljki Duški za soorganizacijo.

Za konec Ilinkin citat: “RTV je povezovalni steber skupnosti, gradnik demokracije in prostor pluralnosti mnenj. ”

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj