Na vsebino

Ob Kolpi ponovno poplavljalo (fotografije)

Danes ob 4.57 je v naseljih Prelesje in Kot ob Kolpi, občina Črnomelj, reka Kolpa poplavila cesto ter ogrožala stanovanjske objekte, gostinski lokal, gospodarska poslopja, osebna vozila ter čolne. Gasilci PGD Stari trg ob Kolpi, Prelesje in Radenci so črpali vodo iz objektov ter postavili protipoplavne vreče s peskom.

Ob 7.32 je v Učakovcih, občina Črnomelj, voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Učakovci-Vukovci, Vinica in Zilje so izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta ter zaščitili objekt s protipoplavnimi vrečami.

Ob 10.05 je v Radovičih, občina Metlika, narasla reka Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Rosalnice so postavili protipoplavne vreče.

Ob 14.34 je v naselju Primostek, občina Metlika, narasla reka Kolpa ogrožala gostinske prostore kampa. Gasilci PGD Primostek, Podzemelj in Metlika ter pripadniki 72. brigade Slovenske vojske so s protipoplavnimi vrečami peska zaščitili objekte pred deročo Kolpo. Dežurni delavec elektro službe je poskrbel za odklop elektrike.

Ob 16.43 so v naselju Primostek, občina Metlika, gasilci PGD Primostek, Podzemelj in Metlika ter pripadniki 72. brigade Slovenske vojske s protipoplavnimi vrečami peska zaščitili stanovanjske in gospodarske objekte pred naraslo reko Lahinjo.

Obilno deževje, ki je zajelo večji del države, po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) v prihodnjih urah in ponoči še ne bo ponehalo. Še naprej bodo naraščale nekatere reke, ki lahko poplavljajo, tudi Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih. Težave lahko povzroča tudi meteorna voda.

Od srede zvečer do danes do 18. ure je po podatkih Arsa v večjem delu države padlo od 40 do 60 milimetrov, krajevno tudi okoli 100 milimetrov dežja. V naslednjih 24 urah bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do 100 milimetrov, krajevno lahko tudi okoli 200 milimetrov dežja. Med 60 in 120 milimetrov dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Glavnina padavin bo padla ponoči.

Po trenutnih napovedih še en padavinski maksimum pričakujejo v prvem delu noči na soboto, nato bodo padavine slabele in v soboto dopoldne ponehale.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj