Na vsebino

Ob pol devetih ugasnimo luči

Danes od 20:30 do 21:30 naj bi z ugašanjem luči izkazali spoštovanje našemu planetu. V svetu akcija teče že deseto leto, v Sloveniji leto manj.

Ura za Zemljo ali Earth Hour po angleško je največji svetovni okoljski dogodek, ki posameznike, podjetja in javne ustanove povabi, da za eno uro ugasnejo luči in razmislijo o ukrepih, potrebnih za preprečevanje podnebnih sprememb.

Letošnja akcija ugašanja luči je v svetu že deseta zapovrstjo, v Sloveniji smo se ji pridružili devet let nazaj. Kot so sporočili iz svetovne organizacije za zaščito narave (WWF), je lani v uri za Zemljo sodelovalo več kot 7000 mest iz 178 držav, v Sloveniji pa 27 občin. Letos pričakujejo še večji odziv. Med drugimi naj bi ob pol devetih zvečer za eno uro luč ugasnila mesta Ljubljana, Maribor, Celje, Bled, Izola … Izklopila bodo dekorativno razsvetljavo svojih najpomembnejših znamenitosti, pa tudi javno razsvetljavo številnih ulic in trgov.

In, če smo že pri uri; dnevi so vedno daljši, zato bo premik ure prišel še kako prav. Jutri zjutraj bomo tako posledično spali eno uro manj. Kazalce bomo za eno uro naprej premaknili ob 2. uri zjutraj. Obdobje poletnega časa bo trajalo do 28. oktobra.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj