Na vsebino

V črnomaljski občini številni pomembni projekti

V črnomaljski občini so letos sprejeli rekorden proračun v višini 29 milijonov na odhodkovni in 23 milijonov na prihodkovni strani. Več kot polovica proračuna je namenjena naložbam, med katerimi je kar nekaj velikih in pomembnih, ki so jih ob občinskem prazniku podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci. Po besedah župana Andreja Kavška je večina večjih naložb, z izjemo vrtca Loka, znatno podprta s sredstvi države. »V naslednjem obdobju se bomo prijavljali samo na razpise, kjer bo sofinancerski delež države primerno velik. Dejstvo je, da smo lastna sredstva za velike projekte že rezervirali in sedaj nas čaka veliko inovativnosti za iskanje sredstev na drugačen način,« je dejal Kavšek.

Kratek povzetek ključnih točk si lahko ogledate tukaj:

Zajetne naložbe na področju šolstva in izobraževanja

Lansko poletje so začeli z gradnjo nove stavbe Vrtca Črnomelj v Loki. Več kot štiri milijone evrov vredna naložba bo predvidoma končana julija letos, v novem vrtcu pa bo 14 novih oddelkov s kuhinjo, pralnico in vsemi ostalimi spremljajočimi prostore, ki jih vrtec potrebuje za svoje delovanje.

Potekajo tudi aktivnosti glede težko pričakovanega začetka gradnje Osnovne šole Loka Črnomelj. Občina čaka sklep pristojnega ministrstva o dodelitvi sredstev in sofinancersko pogodbo. Sledil bo podpis pogodbe z izbranim izvajalcem, nato bo organizirana tudi javna predstavitev idejne zasnove nove šole. Sledi faza projektiranja, ki bo trajala predvidoma od 5 do 6 mesecev in pridobivanje gradbenega dovoljenja. V vmesnem času bodo porušili starejši dela šolske stavbe in nato nove šole, ki se bo pričela še letos in bo predvidoma trajala 18 mesecev. Gre za 12 milijonov evrov vreden projekt, za katerega bo občina iz lastne blagajne namenila skoraj tretjino sredstev.

Občina je bila uspešna tudi na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za pridobitev sredstev za dograditev druge faze OŠ Dragatuš. Najstarejši del dragatuške šole bodo porušili in zgradil na novo. Dogradili bodo potrebne prostore za izvajanje osnovnošolskega izobraževanja in dodatne prostore za izvajanje predšolske vzgoje.

Na južni strani izza OŠ Milke Šobar - Nataše so konec lanskega leta pričeli z izgradnjo povezovalne poti med šolo in igriščem pri telovadnici OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Namen investicije je omogočiti lažji dostop učencem in zaposlenim z zadnje strani šole.

Letos nameravajo zaključiti tudi sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma. Naložba v začetni fazi zajema statično sanacijo stavbe do vključno prvega nadstropja stavbe, rekonstrukcijo sanitarij ter obnovo prvega nadstropja stavbe, kjer je najemnik prostorov OŠ Milke Šobar - Nataše, ki potrebuje prostor za izvajanje svoje redne dejavnosti.

Športni park in Kreativna hiša mladih

V izdelavi je tudi idejna zasnova športnega parka pri Srednji šoli Črnomelj, izdelana pa je tudi idejna zasnova Kreativne hiše mladih, s katero želi Občina Črnomelj mladim dolgoročno zagotoviti večnamenski prostor za izvajanje mladinskih aktivnosti, kot so programi neformalnega izobraževanja, prostočasne aktivnosti, druženje, dejavnost hostla, coworking in izvedba kulturnih prireditev. Hiša mladih bo v Hotelu Lahinja, kjer je občina že odkupila klet in pritličje. Kuhinja je preurejena za potrebe OŠ Loka, ostali prostori pa bodo na voljo za dogodke namenjene mladim ter za medgeneracijsko povezovanje.

Gradnja kanalizacijskih sistemov

Nadaljuje se tudi obsežen kohezijski projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju reke Kolpe – Kanalizacija Črnomelj 2. del. Dela so že zaključili na območju pod mestnim jedrom, dokončujejo se v Ulici na Bregu in Ulici Pod gozdom. Po zaključku projekta bo kanalizacijsko omrežje v Črnomlju dograjeno na 11-ih mestih, kar bo zagotovilo 98-odstotno pokritost.

V sklopu kanalizacijskega sistema Vinica bodo letos dela potekala na dveh odsekih - kanalizacija Ogulin, kjer bodo najprej potrebne arheološke raziskave, nadaljevanje postopka pa bo steklo po pridobitvi mnenja Zavoda za varstvo kulturne dediščine in kanalizacija Sečje selo. Za preostale fekalne kanale v Vinici je izdelana projektna dokumentacija, ki jo je potrebno novelirati. V izdelavi je tudi dokumentacija za čistilno napravo Dobliče ter kanalizacijo Dobliče in Grič.

Kolesarska povezava Črnomelj - Kanižarica

Skoraj milijon evrov je vreden tudi projekt regionalne kolesarske povezave Črnomelj – Kanižarica. Občina bo v okviru projekta podaljšala enostransko dvosmerno kolesarsko stezo ob omenjeni državni cesti za 615 metrov in navezala novo dvostransko enosmerno kolesarsko stezo od centra Kanižarice do prehoda na cestišče proti Blatniku v dolžini 80 metrov. S tem bo dolžina neprekinjene kolesarske povezave znašala 4,3 kilometra.

Postopna obnova črnomaljskega gradu

V sklopu obnove Črnomaljskega gradu je občina lani s sredstvi ministrstva za kulturo delno obnovila prireditveni prostor v atriju gradu, v katero je bila vključena tudi nabava opreme. Urejene so sanitarije za invalide ter izvedena večina rušitvenih del v veliki kleti ter delu pritličja. Ureditev gradu poteka po fazah. V letošnjem letu je predvidena ureditev javnih sanitarij, pripravlja se projekt prenove pritličja gradu. Vrednost projekta je ocenjena na nekaj manj kot 1,6 milijona evrov. V izdelavi je tudi projektna dokumentacija za prenovo sosednjega Stoničevega gradu.

Župan je omenil tudi ureditev mestnega jedra Črnomlja in morebitno priložnost za pilotni projekt v državi:

Nadaljevanje obnove PC TRIS Kanižarica

Občina Črnomelj je konec lanskega leta pričela tudi z drugo fazo urejanja poslovne cone TRIS Kanižarica, ki vključuje javno razsvetljavo, pločnike in asfalt. Izdelana je tudi projektna dokumentacija za začetek izvajanja del v tretjem delu cone.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj