Na vsebino

Ob zaključku tečaja poklon rojaku Janku Lavrinu

Udeleženci tečaja angleščine ob izviru Krupe.
Udeleženci tečaja angleščine ob izviru Krupe.

Udeleženci tečaja uporabne angleščine Univerze za tretje življenjsko obdobje Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj so v letošnji izobraževalni sezoni uspešno zaključili svoje jezikovno izobraževanje.

Ob zaključku so tečajniki spoznali bogato zapuščino pisatelja, pesnika in prevajalca iz Bele krajine Janka Lavrina. V Lavrinov svet so najprej vstopili z ogledom dokumentarnega filma Ves slovenski, ves angleški, ves svetovljanski in nato obiskali njegovo rojstno domačijo na Krupi. Veliko zanimivih informacij o svojem sorodniku je udeležencem posredovala mentorica tečaja angleščine, profesorica Antonija Zvonka Šterbenc.

Lavrin je dočakal skoraj sto let (1887–1986) in je v svojem življenju, prepotoval kontinent ter poznal najbolj nadarjene in zanimive ljudi svojega časa. Ukvarjal se je z angleškimi izdajami slovenskih pisateljev v Veliki Britaniji, poskrbel je, da lahko Angleži berejo Prešerna in Cankarja v maternem jeziku. Bil je izreden poliglot, saj je tekoče govoril v 32 in pisal v kar 13 jezikih. Ustanovil je katedro slovenščine na univerzi v Nottinghamu, na kateri vsi, ki imajo kakršne koli stike s slovanskimi jeziki, še vedno njegovo ime izgovarjajo z globoko spoštljivostjo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj