Na vsebino

Občina Črnomelj med večjimi prejemniki subvencij Eko sklada v 2023

Vrtec Loka v Črnomlju. Foto: Uroš Raztresen
Vrtec Loka v Črnomlju. Foto: Uroš Raztresen

Eko sklad je leta 2023 izplačal slabih 95 milijonov evrov finančnih spodbud, je razvidno iz končnega seznama prejemnikov, ki je bil objavljen februarja. Leta 2022 je izplačal 73,57 milijona evrov. Izplačila subvencij so se tako povečala za okoli 28 odstotkov. Skupno je nepovratno finančno spodbudo v preteklem letu prejelo 33.347 fizičnih, pravnih oseb in občin. To je 27,3 odstotka več kot leta 2022, ko je sklad izdal 26.190 odločb, poroča Bloomberg Adria.

Vrh lestvice so zasedle občine, prvo podjetje najdemo šele na 18. mestu. Občine so sredstva najpogosteje prejela zaradi gradnje skoraj ničenergijskih javnih stavb. Na osmem mestu tako najdemo Občino Črnomelj, ki je v lanskem letu za gradnjo skoraj ničenergijske stavbe vrtca Loka prejela 607.631 evrov nepovratnih sredstev.

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov javni poziv za nepovratne finančne spodbude za naložbe v energetsko obnovo starejših stavb s tremi ali več posameznimi deli. Ta prinaša večje spodbude, poleg tega pa so vključene tudi olajšave za manjše večstanovanjske stavbe. Namenjenih je sedem milijonov evrov nepovratnih sredstev za toplotno izolacijo zunanjih sten, tal in strehe ter za optimizacijo sistema ogrevanja. Po novem pozivu bodo nepovratne spodbude enkrat večje kot v prejšnjem pozivu, kar pomeni, da bodo obsegale do 30 odstotkov upravičenih stroškov naložbe.

Vir: Bloomber Adria

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj