Na vsebino

Občina Črnomelj z novim grbom in zastavo

Primerjava starega (na levi) in novega grba (na desni)
Primerjava starega (na levi) in novega grba (na desni)

Občinski svet Občine Črnomelj se je včeraj sestal na 20. redni seji. Člani sveta so se zaradi upoštevanja ukrepov in priporočil NIJZ za preprečevanje COVID-19 sestali v Kulturnem domu Črnomelj, kjer so imeli zagotovljene varnostne pogoje po priporočilih. Dnevni red seje je obsegal 25 točk dnevnega reda. Občinski svetniki so sprejeli Odlok o grbu in zastavi Občine Črnomelj, s katerim so potrdili tudi novo obliko grba in zastave ter tako dali zeleno luč k urejanju področja celostne grafične podobe občine

Občina Črnomelj je pristopila k urejanju celostne grafične podobe celovito in se v posvetu s heraldiki, ki so vrsto opozarjali na nekatere nepravilnosti grba, in zgodovinarjem Janezom Weissom lotila uskladitve tega področja. Glede na pridobljena mnenja, ki narekujejo, da se grb tudi vsebinsko spremeni, da bi ustrezal heraldičnim pravilom, se je občina odločila, da te temeljne prvine ohrani, saj bi bila večja sprememba, kakor narekujejo nekateri heraldiki, v okolju nesprejemljiva in stroškovno tudi prevelika. Tako je končni izdelek reinterpretirana različica že obstoječega grba, ki pravilom heraldike sledi bolj. Motiv novega grba je povzet po najstarejši upodobitvi mesta na pečatu s konca 16. stoletja. Barve v grbu se naslanjajo na kasnejšo, prvo barvno upodobitev grba iz konca 17. stoletja, ki ga je v svojem velikem grbovniku objavil Janez Vajkard Valvasor.

Novo podobo grba in zastave je oblikoval slovenski priznani oblikovalec in akademski slikar Žiga Okorn, dela preoblikovanja so znašala 1.342 EUR z DDV. Sama sprememba simbolov za ostale uporabnike ne bo imela večjih finančnih posledic, saj odlok predvideva rok za uskladitev oz. zamenjave 3 leta, kar pomeni, da novih stroškov s tem ne bodo imeli, saj na takšno obdobje svoje materiale tudi zamenjajo (npr. razni našitki, emblemi na oblačilih ipd). Zastave, ki so bile v preteklosti izdelane in so v uporabi občine ali zavodov je prav tako s potekom časa, zaradi dotrajanosti, potrebno zamenjati in za te, tako za potrebe občine kot potreb zavodov, občina načrtuje zamenjavo po začetku veljavnosti preoblikovanih simbolov. Odlok začne veljati 15 dni po objavi Uradnem listu RS.

Denarna spodbuda dijakom

Člani sveta so se seznanili tudi z Odlokom o dodeljevanju denarnih spodbud dijakom Srednje šole Črnomelj, program gimnazija, kar pomeni, da bi dijaki ob vpisu v 1. letnik gimnazije prejeli mesečne 100 EUR denarne spodbude. Odlok, ki je bil sprejet v prvi fazi, predlaga, da bi se s podeljevanjem denarnih spodbud pričelo v šolskem letu 2021/22, in sicer vsem dijakom vpisanim v 1. letnik programa gimnazija. V naslednjih letih bi denarne spodbude prejemali tudi dijaki višjih letnikov, vendar ne vsi, temveč le tisti, ki bodo dosegli povprečno oceno 3,5. Druga faza obravnave sledi na naslednji seji. Člani sveta so razpravljali tudi o točki Prihodnost in razvoj Srednje šole Črnomelj.

Člani občinskega sveta so na seji sprejeli tudi Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Belokranjski muzej Metlika in Strateški načrt Belokranjskega muzeja Metlika 2021-2026. Obravnavali in sprejeli so odloke o ustanovitvi OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Milke Šobar Nataše in Glasbene šole Črnomelj, ki jih je bilo potrebno uskladiti v skladu z veljavno zakonodajo, se seznanili s poročilom o delu Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine, s stanjem civilne zaščite v občini, z izvajanjem garancijske sheme za Dolenjsko za leto 2020, z letnim poročilom 2020 in gospodarsko finančnem načrtu JP Komunala Črnomelj d.o.o za leto 2021. V sklopu kadrovskih zadev so bili imenovani predstavniki ustanoviteljice Občine Črnomelj v svet OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Komandanta Staneta Dragatuš in Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj