Na vsebino

Občinam na južni meji tri milijone povračil zaradi nadzora meje

Foto: Uroš Raztresen
Foto: Uroš Raztresen

V letošnjem proračunu je za povračila občinam zaradi povečanega nadzora meje namenjenih pet milijonov evrov, od tega bosta dva milijona razdeljena med vse občine, tri milijone pa zgolj tistim na južni meji.

»Novost je, da bomo glede na aktualne varnostne razmere del sredstev namenili vsem obmejnim občinam, ne zgolj tistim na naši južni meji, ampak vsem - tudi na zahodni, vzhodni in severni meji. Del sredstev pa bomo razdelili prednostno tistim občinam, ki so z nezakonitimi prehodi oziroma povečanim obsegom nadzora na teh mejah najbolj obremenjene,« je v izjavi za javnost pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Za leto 2021 je bilo sicer po podatkih notranjega ministrstva občinam ob zunanji schengenski meji izplačanih 3,47 milijona evrov, za leto 2020 pa 2,76 milijona evrov. Sredstva se med občine, v katerih vlada s sklepom ugotovi obstoj povečanega nadzora državne meje v preteklem koledarskem letu, razdeli glede na dolžino meje v posamezni občini, število mejnih prehodov, število prebivalcev občine, število nezakonitih prehodov in druge okoliščine, ki pomembno vplivajo na varnost v lokalnem okolju.

Obmejne občine, med katerimi sta tudi Črnomelj in Metlika, s tem denarjem urejajo javno razsvetljavo po vaseh ob meji, asfaltirajo makadamske ceste ter popravljajo poti, ki služijo policiji in Slovenski vojski za patruljiranje ob meji.

Zahtevek za povračilo dela stroškov morajo občine poslati ministrstvu za notranje zadeve do 15. novembra tekočega koledarskega leta, podlaga za povračilo dela stroškov pa so predloženi računi in dokazila o plačilih, ki jih občine priložijo zahtevku skupaj z utemeljitvijo namenske porabe in listinsko dokumentacijo.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj