Na vsebino

Obeležili svetovni teden dojenja

Foto: CZK Bela krajina
Foto: CZK Bela krajina

Svetovni teden dojenja, ki bo potekal do 7. avgusta, poudarja velik pomen dojenja tako za otroka kot za mamico. Obeležujejo ga nekatere države zunaj Evrope, medtem ko v Evropi in z njo v Sloveniji poteka prvi teden v oktobru.

Namen prizadevanj ob svetovnem tednu dojenja, ki jih koordinira Svetovna zveza za podporo dojenju, je izboljšati zdravje mater in otrok ter vsem otrokom zagotoviti zdrav in enak začetek življenja. Prav tako želijo, da bi povsod po svetu z dojenjem preprečevali podhranjenost otrok.

Svetovni teden dojenja so ob druženju z bodočima mamicama obeležili tudi v Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Črnomelj. Beseda je seveda tekla o nosečnosti in dojenju, udeleženke pa so se tudi v praksi preizkusile v pravilnem rokovanju z novorojenčkom.

V Centru za krepitev zdravja Bele krajine ob tem poudarjajo, da je materino mleko najboljša hrana za dojenčka. Dojenje je najbolj naraven način prehranjevanja za dobro rast in razvoj otroka, saj se žensko mleko popolnoma prilagaja potrebam dojenčka. Dojenje ni samo hranjenje otroka, v dojenčku zbudi tudi veliko ugodja, mu zagotavlja bližino in daje občutek varnosti.

Pogostost dojenja v Sloveniji pada

V Sloveniji je v porodnišnicah visok delež dojenja, saj je v povprečju ob odpustu dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov. Vendar se pogostost dojenja po tem obdobju zelo hitro zmanjšuje. Šestmesečne dojenčke tako doji le še približno polovica mamic, od tega jih je le približno pet odstotkov izključno dojenih. Dvanajstmesečne otroke pa doji le še četrtina mamic.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj