Na vsebino

Obisk Srednje šole za gostinstvo in turizem

V sredo, 18. novembra, smo imeli učenci OŠ Dragatuš, od 6. do 9. razreda, naravoslovni dan. 1. šolsko uro smo imeli vsi skupaj v učilnici matematike razredno uro. Najprej smo si ogledali kratek filmček o Nizozemski. Pred tem smo se razdelili v 3 skupine in si pridno delali zapiske, saj smo se potem v kvizu pomerili v znanju o Nizozemski.
Nato sta nam prišli 2. uro predavat profesorici iz Gostinske šole, ki sta nam na kratko opisali nekaj šolskih programov in nam na splošno povedali o tem, kaj organizirajo, katerih tekmovanj se udeležujejo, kako šola deluje itd.
3. uro smo se učenci 8. in 9. razreda zbrali v učilnici za gospodinjstvo, kjer nam je najprej dijak, ki obiskuje to šolo, tudi pokazal, kako narediti koktajl. Ko nam je pokazal, pa je dal še nam možnost, da smo poskusili ponoviti za njim. Pripravili smo koktajl z okusom pomarančnega soka. Nato smo istočasno pričeli še s pripravo tuninega namaza in sadne solate. Profesorica, ki je to ob pomoči dijaka iz kuharskega programa izdelovala, je nameravala narediti še domačo nutelo, a žal ni bil avokado dovolj zrel.
Za tem smo imeli malico in po njej smo nadaljevali z delom. Ko smo prišli nazaj v učilnico, smo lahko izbirali med pripravo namazov in razporejanjem jedilnega pribora ter kozarcev in pripravo pogrinjkov. Izdelali smo mnoge lepe pogrinjke, ki smo jih shranili in jih nato uporabili pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki smo ga imeli čez 2 dni. Ko smo končali z namazi in sadno solato, smo lahko vse to seveda poskusili. Lahko vam povem, da se je bilo vredno truditi, saj je bilo zares dobro.
5. in 6. uro smo odšli pred šolo, kjer nam je prijazni gospod iz Krškega opisal postopek izdelave jabolčnega soka. Prikazal nam je postopek od takrat, ko se jabolka obere, se jih nato opere, seseklja v kašo, se iz njih stisne sok, ki se ga nato prekuha, ustekleniči in ohladi. Ker smo bili žejni, smo seveda domači sok tudi poskusili. Moram reči, da je bil zelo dober. Po tej uri smo odšli na kosilo in domov.
Tako smo preživeli to čudovito sredo, ki je bila obarvana predvsem gastronomsko. Naučili smo se veliko koristnih, življenjskih stvari, ki jih bomo morda nekoč potrebovali.

Vir: OŠ Dragatuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj