Na vsebino

Obisk učencev iz Srbije

Pa je končno prišel ta težko pričakovani dan. V oktobru so se učenci naše šole udeležili mednarodne izmenjave in obiskali OŠ Desanke Maksimović iz Gornjega Milanovca (Srbija), tokrat pa so nam učenci vrnili obisk in so bili pri nas nekaj dni.

1. dan:

V popoldanskih urah smo jih že vsi nestrpni pričakali in jim najprej pripravili kratek kulturni program, v katerem se je predstavila naša otroška folklorna skupina in učenci s točko klasične in rap izvedbe pesmi Aj zelena je vsa gora. Gostje so se nato po manjši pogostitvi odpravili k družinam učencev, kjer so bivali.

2. dan:

V četrtek nas je prebudilo lepo sončno vreme, ki nas je spremljalo še ves dan. Zjutraj smo se z učenci podali proti Črmošnjicam, kjer so si učitelji iz Srbije ogledali dom CŠOD Lipa, učenci pa so se odpravili proti Pustolovskemu parku Gače, kjer smo preživeli lep, adrenalina in smeha poln dopoldan. Učenci so se po uri in pol plezanja terskakanja po drevesih preizkusili še v lokostrelstvu, lahko pa so se odpeljali še na vožnjo z e-kolesi po okolici.

Pot smo nato nadaljevali proti Miličem, kjer nas je pri tamkajšnji pravoslavni cerkvi sprejel in nagovoril prvi namestnik veleposlanika Srbije v Sloveniji g. Aleksandar Gatalica, ki nas je počastil tudi s kosilom, člani KUD Bela krajina, ki so nam pripravili zelo lep sprejem in poskrbeli za sladico, pozdravilo in nagovorilo pa nas je tudi nekaj prebivalcev vasi Miliči, med njimi tudi najstarejši med njimi, g. Simo Selaković.

Po prijetnem klepetu v Miličih smo se odpravili v našo podružnično šolo v Adlešičih, kjer so učenci izdelovali svoje belokranjske pogače, preizkusili pa so se tudi v izdelavi belokranjskih pisanic. Ko so bile pogače pečene, smo jih spakirali v nahrbtnike in se sprehodili do kopališča na reki Kolpi, kjer smo si nato v prijetnem okolju privoščili malico, najpogumnejši pa so namočili noge ali celo zaplavali.

Prijetno utrujeni smo se nato počasi odpravili proti domu.

3. dan:

Zjutraj smo se spet prebudili v lep, sončen dan. V dopoldanskem času so naši gostje spoznavali življenje na naši šoli in v njeni okolici. Učenci so se udeležili dveh ur pouka v razredih svojih gostiteljev, učitelji pa so si ogledali učno uro matematike v sedmem in uro učenja števil v prvem razredu. Nato so učenci imeli sprostitvene dejavnosti – igranje odbojke, kreativno delavnico tervožnjo s kolesi in skiroji na pumptracku. Učitelji pa so si ogledali gradbišče naše nove šole, sprejeli pa sta jih tudi ravnateljici sosednjega vrtca in srednje šole ter jim predstavili svoje prostore in delo.

Po kosilu pa smo se odpravili na ogled Črnomlja in okolice. Gospod Janez Weiss nas je sprejel v črnomaljskem muzeju in nam na zanimiv način predstavil zgodovino našega mesta. Zatem smo odšli še do črnomaljske zakladnice, kjer smo se skupaj z gospo Bojano Klobučar še bolje spoznali z Belo krajino in vsem, kar ponuja.

Po krajši osvežitvi in nakupu spominkov pa smo odšli na krajši sprehod skozi gozd do ribnika v Kanižarici. Tam smo ob uživanju v naravi in sproščenem klepetu počakali na starše. Vsi smo bili že kar malce žalostni, saj smo vedeli, da se naslednji dan naši gostje odpravljajo domov, a vseeno veseli v pričakovanju še zadnjega skupnega večera.

Vir: OŠ Loka Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj