Na vsebino

Obnovili kar nekaj spominskih obeležij

Člani Združenja borcev za vrednote NOB Črnomelj so v skladu s svojim statutom prevetrili delo v minulem letu, ki jim zaradi epidemije koronavirusa ni bilo naklonjeno. Kljub temu so kar nekaj zadanih nalog uspešno izvedli.

Med pomembne naloge Združenja sodi skrb za spominska obeležja in spomenike, ki pričajo o dogodkih med NOB. V lanskem letu so tako realizirali pet posegov v spominska obeležja in dosegli dogovor za obnovo še štirih obeležij: v Starem trgu ob Kolpi, na Stražnjem vrhu ter ob cesti v Griblje. Sredstva za obnovo je Združenje na osnovi razpisa prejelo iz črnomaljskega občinskega proračuna, obnovo enega obeležja pa je Občina financirala neposredno. V okviru programske usmeritve vzdrževanja spominskih obeležij in spomenikov, je članstvo sodelovalo tudi v akciji Očistimo okolje ob lanskem Dnevu zemlje.

Združenje vsako leto poda tudi predloge za priznanja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. V preteklem programskem obdobju so priznanja prejeli Boris Weiss – Zlato plaketo, KO ZB za vrednote NOB Črnomelj – priznanje za najboljšo Krajevno organizacijo v sestavi Združenja ter praporščak KO Vinica Igor Jaketič – posebno priznanje praporščaka.

Med pomembnejše naloge Združenje šteje tudi skrb za starejše člane, ki iz različnih razlogov ne morejo sodelovati pri aktivnostih, ki zahtevajo osebno prisotnost. Takim članom Združenje namenja posebno skrb tako, da jih redno obiskujejo, kar pa v lanskem letu iz znanih razlogov ni bilo mogoče. Tako je ostala le možnost, da jim ob njihovih jubilejih in ob novem letu, namesto osebne čestitke s stiskom rok, pošljejo voščilo po pošti.

Del letnega programa članov Združenja je tudi udeležba na prireditvah in spominskih svečanostih, ki obujajo spomin na pomembnejše dogodke osvobodilnega boja. Teh zaradi znanih omejitev lani niso mogli realizirati v celoti, a so v okviru dopustnega in ob upoštevanju predpisanih ukrepov, na nekaterih dogodkih v omejenem številu vendarle sodelovali.

Število aktivnih članov Združenja se sicer iz leta v leto zmanjšuje, saj članstvo večinoma sestavljajo starostniki, število novih članov pa ne nadomesti tistih, ki so za vedno zapustili njihove vrste. Kljub temu se jim je lani pridružilo 13 novih, predvsem mlajših članov, kar »glede na splošno situacijo v javnem življenju«, ocenjujejo kot dober rezultat.

»Kljub neugodnim razmeram, v katerih je Združenje delovalo, ni mogoče zanikati, da je bila večina zadanih programskih nalog opravljena, da je bilo poslovanje s finančnega stališča zelo gospodarno, kar nas prepričuje v to, da vztrajamo pri svojem delovanju, zato, da vrednote narodno osvobodilnega boja, zrasle iz ljudstva in za ljudstvo, ostanejo žive in sprejete med narodom,« so še zapisali v Združenja borcev za vrednote NOB Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj