Na vsebino

Obravnava nujnih storitev izničila finančni izpad zaradi stavke

Foto: SB Novo mesto
Foto: SB Novo mesto

Bolnišnice zaradi odpovedovanja storitev ob stavki zdravniškega sindikata Fides beležijo različno visoke finančne posledice. Ponekod so zaradi stavke zabeležili izpad nekaj 100.000 evrov, drugje je dosedanja izguba presegla milijon evrov. V večini bolnišnic sicer večjih zapletov pri organizaciji dela v aprilu v primerjavi z marcem ne pričakujejo.

V Splošni bolnišnici Novo mesto je zaposlenih 219 zdravnikov. Po petkovih podatkih je soglasje za nadurno delo preklicalo 86 zdravnikov.

Kot so za STA pojasnili v bolnišnici, so urnike za april že pripravili. Ne glede na to, ali je zdravnik umaknil soglasje za nadurno delo, so delo organizirali tako, da zdravniki delajo do 48 ur tedensko, in zagotovili zdravstveno oskrbo pacientom.

Med stavko so prestavili za približno 250.000 evrov nenujnih storitev. “Je pa bilo narejenih več nujnih storitev s težjo utežjo, kar je posledično negativni finančni rezultat izničilo,” so pojasnili.

Stavka Fidesa poteka 11 tednov

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, traja 11 tednov in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Člani Fidesa so na izredni letni konferenci minuli torek sprejeli štiri sklepe. Med drugim od vlade pričakujejo najmanj javno opravičilo za blatenje in diskreditacijo zdravništva, ki da ni krivo za nastalo situacijo v zdravstvu in nima moči, da bi jo spremenilo.

Premier Robert Golob pa je v petek znova ocenil, da stavka Fidesa k ničemer ne pripomore, ampak je v resnici škodljiva za ugled zdravstva. Prepričan je namreč, da večina zdravnikov daje na prvo mesto bolnika in ne svoje plače.

Ne glede na to obe strani še vedno polagata upe v mediacijo, ki bi se po Golobovih besedah lahko končala že do četrtka prihodnji teden.

Vir: STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj