Na vsebino

Obvestilo in zahvala ZD Črnomelj

V ZD Črnomelj smo že 6.3.2019 prevzeli vso zdravstveno oskrbo za področje Občine Metlika. Vzpostavili in izvajali smo naslednje aktivnosti:

- dve ekipi NMP sta zagotavljali nujno medicinsko pomoč za celotno Belo krajino,

- opravljali smo hišne obiske in NMP v DSO Metlika,

- opravljali smo hišne obiske na področju občine Metlika,

- sprejemali paciente občine Metlika, ki smo jih glede na epidemiološka merila gledali v izolacij-

skih prostorih (skupaj s CZ Črnomelj smo že v nedeljo 8.3.2020, glede na povečan obisk iz Metlike postavili izolacijski šotor, v torek 10.3.2020 postavili dva kontejnerja in dodatni šotor za inhalacije, zunanje WC-je),

- okrepljene ekipe sanitetnih voznikov so dodatno opravljale še dializne prevoze in nenujne pre- voze za občane Metlike in DSO Metlika ter prevoze pacientov s sumom na COVID-19 iz DSO Metlika in občine Metlika v SB Novo mesto,

- zagotavljali smo patronažno varstvo na področju Občine Metlika.

Oskrbo za Metliko smo izvajali do 19.3.2020 oziroma do 26.3.2020, ko je ZD Metlika dokončno prevzel zdravstveno varstvo za občino Metlika.

ZD Črnomelj sedaj zagotavlja nemoteno zdravstveno oskrbo za občane občin Črnomelj in Semič v skladu z izdanimi vladnimi odloki. Ekipe zdravnikov, diplomiranih medicinskih sester in srednjih medicinskih sester se dodatno vključujejo v delovanje COVID ambulante v SB Novo mesto. Ekipe zobozdravnikov in zobozdravstvenih asistentk se vključujejo v delo nujnih zobozdravstvenih ambulant v ZD Novo mesto. Psihologinji ZD Črnomelj od 20.3.2020 izvajata telefonsko psihosocialno pomoč za prebivalce celotne Bele krajine.

Kot kolektiv, smo v teh razmerah dokazali, da smo najprej in predvsem ljudje in smo nesebično, takoj in brez kakršnegakoli negodovanja prevzeli zdravstveno oskrbo občanov občine Metlika. Istočasno smo se v teh izrednih razmerah čez noč reorganizirali in vzpostavili nov, uspešen način organizacije. S tem smo dokazali, da smo resna, kvalitetna in visoko organizirana zdravstvena organizacija. Aktivnosti glede ravnanja v primeru pojava epidemije so se začela že konec januarja, pred pojavom prvega primera smo že imeli zastavljeno ogrodje ravnanja in v petek, 6.3. zvečer smo morali začeti delovati v skladu z navodili in pa prevzeti oskrbo skoraj 9000 prebivalcev več. V tem smo bili uspešni in lahko smo ponosni nase. V takih razmerah je stresno delati, v obvladovanje situacije smo vključeni vsi, zdravstveni delavci na prvih linijah, podporne službe pa v ozadju. Smo pozitivni, kolegialni, strpni in razumevajoči, saj vemo, da le ta način lahko obvladujemo te razmere.

Ves ta čas dobivamo pohvale s strani pacientov, s strani podjetij, društev in posameznikov pa ponudbe za pomoč in donacije v materialni in finančni obliki. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo:

- pacientom za razumevanje in upoštevanje naših navodil in usmeritev;

- podjetju TGH d.d. za donacijo zaščitne opreme;

- podjetju Intersport ISI d.o.o.za donacijo zaščitne opreme

- Društvu prijateljev mladine za donacijo pralnih zaščitnih mask;

- gostilni Mueller za malico za zaposlene;

- ge. Poloni Kambič za malico za zaposlene;

- podjetju MPOV d.o.o. za ponujeno pomoč pri prevozih;

- gdč. Vardič za ponujeno pomoč pri izvajanju psihološkega svetovanja;

- g. Juretu Balkovcu za denarno donacijo. Hvala vsem.

Upoštevajte še naprej dana navodila pristojnih, da bi čimprej obvladali epidemijo. Ostanite doma in ostanite zdravi.

Vir: ZD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj