Na vsebino

Od kod si, dekle, ti doma?

Prizor iz filma "Steljarije na Preloki": težaki; foto Viktor Gerdun
Prizor iz filma "Steljarije na Preloki": težaki; foto Viktor Gerdun

Nedavna objava »Steljarskega pevskega zbora« na spletni Preloki, Radiu Odeon in na Youtube je bila, sodeč po odzivih članov, za marsikoga precejšnje presenečenje. Bodisi zato, ker nekateri niste vedeli, da je vaše popevanje iz leta 2008 shranjeno v arhivu TVS, bodisi zato, ker ste pozabili, da smo snemali tudi sliko in ne samo zvok, ali pa ste sploh pozabili, da ste bili kdaj člani tega priložnostnega pevskega zbora.

Ena od pesmi, ki jih je takrat pri nas posnela Televizija Slovenija, pa je bila tudi »Od kod si, dekle, ti doma?« Posneli smo le tri njene kitice. Najprej zato, da ponazorimo še živo tradicijo fantovskega, dekliškega in t. i. »mešanega« ljudskega petja v naši vasi. A tudi zaradi njenega besedila: ker smo ponosni na to, v kako lepih krajih živimo. Torej še zvočna identifikacija z območjem, iz katerega izhajamo!

In kot je bila premiera filma »Steljarije na Preloki« pred skoraj natanko 14 leti eno od novoletnih daril nacionalne televizije svojim gledalcem, naj bo zdaj premierno predvajanje tega videa naše darilo digitalnemu občinstvu spletne Preloke za letošnje praznike.

Naj vam pesem polepša praznično vzdušje – v vaših domovih in srcih!

Vir: Preloka
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj