Na vsebino

Oddahnili so si tudi v VDC Črnomelj

Število uporabnikov VDC Črnomelj se povečuje.
Število uporabnikov VDC Črnomelj se povečuje.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je predstavnikom Skupnosti varstveno-delovnih centrov (VDC) Slovenije na sestanku zagotovilo, da so sredstva za nemoteno delo centrov zagotovljena. V skupnosti pa so ocenili, da jih ministrstvo razume, tako da so s sestankom zadovoljni, je za STA povedala predsednica skupnosti Jasmina Breznik.

Direktorji VDC-jev so 22. decembra lani od ministrstva za solidarno prihodnost prejeli finančna izhodišča za letošnje leto, ki temeljijo na sprejetem proračunu za letos in po katerem bi morali VDC-ji znižati stroške materiala in storitev za 83 odstotkov. Dogovorili so se, da takšnih finančnih načrtov ne bodo pripravljali. Kot nam je povedal direktor VDC Črnomelj mag. Borut Grabrijan, bi finančna sredstva za materialne stroške, ki jih imajo pri svojem delovanju, v primeru omenjenega znižanja proračunskega financiranja varstveno-delovnih centrov zadostovala zgolj za dva meseca. "Vendar smo mnenja, da do navedenega ne bo prišlo in da bo ministrstvo do konca meseca našlo sredstva za financiranje materialnih stroskov v letu 2024," je bil prepričan Grabrijan.

V treh enotah VDC Črnomelj je sicer trenutno v storitev varstva, vodenja in zaposlitve vključenih 62 uporabnikov iz vseh treh belokranjskih občin. Po besedah direktorja imajo v čakalni vrsti trenutno aktualne štiri vloge za vključitev v storitev vodenja, varstva zaposlitve pod posebnimi pogoji. Projekcije za prihodnost pa kažejo, da bi se v VDC Črnomelj na letni ravni vključevali od dva do štirje uporabniki, ki končajo osnovno šolo s prilagojenim programom.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je vlado oz. ministrstvo zaradi napovedanega krčenja sredstev obtožil kršenja ustave, konvencije o pravicah invalidov in neskladnosti z zakonom o socialnem varstvu. Po tem, ko je Svetina izrazil ogorčenje nad vladnim krčenjem proračunskega financiranja varstveno-delovnih centrov, so z ministrstva za solidarno prihodnost sporočili, da so uspeli zagotoviti sredstva za nemoteno delo ustanov.

Da je strah odveč, saj je ustrezna prerazporeditev sredstev znotraj proračunskih okvirjev že v teku, je na včerajšnjem sestanku predsednici Skupnosti varstveno-delovnih centrov Jasmini Breznik zagotovil tudi državni sekretar na omenjenem ministrstvu Luka Omladič. To bo po njegovem pojasnilu izvedeno tako, da bosta omogočeno nemoteno delo in izvajanje zakonsko določenih obveznosti vsem deležnikom. "Krčenja financiranja ne bo," je poudaril.

Predstavniki skupnosti so sogovornikom sicer povedali, da potrebujejo sredstva na ravni iz leta 2023, pri čemer naj se upoštevajo investicije centrov, dodatna sredstva po novih pogodbah o javnih naročilih in rast življenjskih stroškov, je dejala Breznikova. Višina sredstev naj bi po ocenah skupnosti letno znašala od 15 do 16 milijonov evrov, je pojasnila.

Kot je dodala, so na sestanku spregovorili tudi o viziji in nadaljnjih ciljih VDC ter o medsebojnem sodelovanju. Pri tem so se dogovorili, da bodo v stiku vsak mesec. Znova se bodo na delovnem sestanku zbrali že februarja, je napovedala.

Ministrstvo se bo v petek sestalo tudi z direktoricami in direktorji VDC in jim dalo zagotovilo o financiranju izvajanja socialno-varstvenih storitev v zavodih, so sporočili z ministrstva.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj