Na vsebino

Oddaja Na lepše obiskala Bistriško in Belo krajino

V tokratni turistični oddaji oddaji Na lepše so izpostavili kolesarske produkte v prezrtih delih Ilirske Bistrice in Bele krajine, kjer je ekipa posnela še zadnje letošnje trgatve. V deželi ne gre brez belokranjskega folklornega utripa, kulturne zapuščine Tonija Gašperiča in posebnega produkta Osnovna šola Brihtna glava v Radovici pri Metliki, kjer se čas zavrti nazaj v 50. leta 20. stoletja.

Kolesarjenje v Ilirski Bistrici pa predstavlja odkrivanje neznanega in je hkrati tudi veliko presenečenje, saj divji in gozdnati prostor skriva preko 500 kilometrov poti za turne kolesarje in več kot 300 kilometrov tematskih kolesarskih poti, ki peljejo po sledovih Rapalske meje in vojne vihre, mimo gradov in pomnikov zgodovine, vse do avtentičnih sadjarjev in žganejkuhov v Brkinih. Ekipa oddaje Na lepše je za snemanje izbrala traso, ki po gorskih in mestoma tudi manj utrjenih italijanskih poteh vodi iz vasi Bač na Veliko Milanjo in naprej na razgledni hrib Kozlek, ki ga domačini imenujejo tudi “kočanski Triglav”.

V oddaji tudi zgodba o legendarni lokalni jedi »krompir u zevnici«, ki pa se jo, žal, ne dobi na praktično nobenem meniju lokalnih gostiln. Ekipa pa je obiskala tudi manj znani muzeju starih koles v vasi Bač pri Ilirski Bistrici, kjer Frane Tomšič, med domačini znan kot Puškin - na skrbno urejenem podstrešju nekdanjega skednja - hrani zavidljivo zbirko starodobnih koles za različne sorte obrti in poklicev z vso pripadajočo opremo.

Oddajo si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj