Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (20)

Tubulus/Votlak

Fragment keramične votle cevi pravokotnega preseka. Izdelana iz prečiščene rdečkasto rjave gline.

Podzemelj, Kučar - palača, pozna antika (4. - 6. st.n.št.), keramika, R255.

V 5. stoletju so na severnem vrhu Kučarja zgradili obsežen zgodnjekrščanski kompleks z dvema cerkvama, krstilnico in večjo stanovanjsko stavbo – palacijem.

Palacij se nahaja na južnem delu naselbine in je bil povezan z obzidje. Sestavljen je bil iz več prostorov (dvorana, prefurnij, vzhodni, južni in zahodni prostor). Osrednji večji prostor (dvorana) in manjši stranski prostor sta bila ogrevana s sistemom centralnega ogrevanja s toplim zrakom - Hipokavstom (hypocaustum).

Prostor s pečjo (prefurnij), se je nahajal pod nivojem stavbe. Tla bivanjskih prostorov so stala na glinenih podstavkih (pillae). Vroč zrak je tako zapolnil medprostor in ogrel tla. Ob zidovih pa je bil vroč zrak v prostor speljan po votlih glinenih ceveh - tubulih. Te so vroč zrak in dim speljale medprostora v dimnik in pri tem ogrevala prostor. Na tak način so se največkrat ogrevale terme in pomembne javne stavbe, saj je bilo vzdrževanje drago.

Poznoantični prebivalci Kučarja so si na ta način ogrevali vsaj dva prostora večje stanovanjske stavbe – palacija. O tem nam pričajo fragmenti tubulov/votlakov in ohranjen prostor s prefurnijem. Hipokavsti so v vzhodnoalpskih poznoantičnih naselbinah redki.

Fotografija: Fragment tubula/votlaka in fotografija celih tubulov, 2023, avtor: Leon Gregorčič ter Lončarski center Bahor, predmet hrani BMM

Risba: Rimski sistem centralnega ogrevanja – Hipokavst, 2023, vzeto TUKAJ.

Vir: Belokranjski muzej Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj