Na vsebino

Odpadki tako in drugače

Poletna turistična sezona se počasi končuje. Na komunali sezono občutimo kot drastični dvig količin vseh vrst odpadkov. Glede na predhodna leta je bila letošnja sezona še malo »boljša«. Ker so naši viri, zaposleni in oprema, omejeni, se moramo s povečano količino odpadkov spopadati v nadurnem delu. Pridejo pa dnevi, ko je odpadkov enostavno preveč, da bi jih v tekočem dnevu lahko odpeljali. Po navadi se to zgodi v ponedeljek. Seveda smo hvaležni za obvestila občanov o »zametanih« EKO otokih in vsako takšno obvestilo obravnavamo ter na koncu tudi rešimo. Vse frakcije iz EKO otoka ne morejo biti odpeljane na enkrat, saj je smisel EKO otokov ravno v ločenem zbiranju in odvozu odpadkov. Vsesplošno »zlivanje gnojnice« na komunalo po družbenih omrežjih nam pri tem prav nič ne pomaga.

Pri količini odpadkov pričakujemo še eno visoko sezono. To je čas trgatve, ko oživijo okoliški hribi, ki so posejani z zidanicami. Takrat običajno beležimo veliko rast količine odpadkov na EKO otokih, ki so nameščeni ob poteh proti Ručetni gori, Stražnjemu vrhu in Doblički gori. Poleg povečane količine odpadkov se običajno pojavi tudi problem z vrsto odpadkov. Uporabniki, tudi na splošno, še vedno zamenjujejo EKO otoke za prostor, kjer se lahko odlagajo vse vrste odpadkov – predvsem kosovnih odpadkov. Tudi na to sezono se pripravljamo, kolikor je z razpoložljivimi viri mogoče. Občane, ki stalno prebivajo na teh območjih prosimo za razumevanje in sporočanje. Najlažje in tudi najbolj učinkovito je sporočanje preko aplikacije »Popravimo«. Za tiste, ki si aplikacijo še niste naložili na vaše pametne telefone, je brezplačna aplikacija na voljo na Google play, oziroma App Store.

Kot majhno zadoščenje stalno živečim občanom na prej omenjenih področjih informacija, da se na podlagi občinskih odlokov v občini Črnomelj in Semič zaračunavamo storitev ravnanja z odpadki tudi lastnikom objektov, ki nimajo stalnega prebivališča v občinah Črnomelj in Semič. Storitev se zaračunava za eno osebo skozi vse leto. Nekateri uporabniki se zaradi tega odloka precej pritožujejo. Enkrat smo zaradi tega morali tudi na sodišče. Vendar odloka iz pravnega vidika nista sporna in sta po mojem osebnem mnenju tudi pravična.

Pobiranje odpadkov, ki jih za seboj puščajo migranti ne spada med gospodarske javne službe, ki jih opravlja komunala. Kljub temu to delo opravljamo, vendar po rahlo drugačnem postopku. Občina (Črnomelj ali Semič) nam za pobiranje teh odpadkov pošlje posebno naročilnico. Po opravljeni storitvi občini izstavimo račun, ki ga občina tudi plača. V ločenem postopku občina nato izstavi zahtevek za povračilo stroškov na Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov . Celoten postopek je sicer birokratsko zapleten vendar deluje. Osnovni pogoj za delovanje sistema pa je, da se podatki o lokacijah odpadkov zbirajo in obdelujejo na policiji. Zato lahko sporočate lokacije odpadkov direktno na policijo. Tudi če jih sporočate na komunalo, jih moramo mi najprej posredovati policiji.

Vir: JP Komunala Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj