Na vsebino

Odprtje kanalizacije v Gribljah

Fekalna kanalizacija v naselju Griblje se je postopoma gradila vse od leta 2004 naprej. V letu 2009 je pričela poskusno obratovati tudi Čistilna naprava kapacitete do 500 PE – populacijskih enot oz. prebivalcev. Za del naselja imenovan »Dolnje« Griblje, kanalizacija še ni bila izvedena, zato je Občina Črnomelj v letu 2014 naročili projektno dokumentacijo, ki jo je izdelalo podjetje AMBIENS d.o.o. iz Črnomlja.

Po pridobitvi gradbenega dovoljenja so v juliju 2016 pričeli z gradnjo kanalizacije. Glavni izvajalec del JP Komunala Črnomelj je skupaj s podizvajalcem TELEG-M d.o.o. iz Ljubljane dela zaključilo že v oktobru 2016. Zgrajene je bilo 768 m kanalizacije. Gradbeni nadzor in koordinatorstvo zdravja in varstva pri delu je izvajal 3DD Statika, Živko Franko, s.p.

Ob gradnji fekalne kanalizacije so upoštevali tudi potrebo po odvodnjavanju cest, predvsem dela javne poti JP št. 554664, kjer se ob večjih deževjih zadrži voda, ki onemogoča dostop in promet vozil po njej. Ob ponovnem asfaltiranju celotnih širin poškodovanih javni poti so zagotovili še dodatna sredstva za povečan obseg asfaltiranj v dolžini več kot 100 m.

Vrednost vseh del (gradbena dela, nadzor, projektna dokumentacija, vrednost arheoloških del, tehnični pregled) na projektu kanalizacije znaša 201.776,20 EUR.

Ob upoštevanju, da je bila izvedena tudi meteorna kanalizacija in s tem povezan povečan obseg asfaltiranj, je skupna vrednost investicije v Dolnjih Gribljah 223.574,38 €.

Sredstva v višini 183.803 EUR je občina pridobila na osnovi 21. in 23. člena Zakona o financiranju občin, ostala sredstva pa so zagotovljena v proračunu Občine Črnomelj.

Uporabno dovoljenje je izdala Upravna enota Črnomelj. Kanalizacijo bo sedaj predana v uporabo in s tem bo vsem prebivalcem naselja Griblje zagotovljena priključitev na kanalizacijo in čistilno napravo.

Naselje Griblje se je s tem pridružilo naseljem Dragatuš in Stari trg ob Kolpi z Močilami, ki imajo popolnoma zgrajeno fekalno kanalizacijo s čistilno napravo.

Za ustrezno delovanje čistilne naprave Griblje so v lanskem letu iz sredstev najemnin oz. omrežnin zagotovili tudi dezinfekcijo na izpustu iz ČN, ki je potrebna zaradi kopalnih voda reke Kolpe in sicer v vrednosti dodatnih 25.821 € brez DDV.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj