Na vsebino

Pestro že na uvodu v Jurjevanje

V črnomaljskem mestnem jedru se je z nastopi glasbenikov in prvimi manjšimi prireditvami včeraj začel petdnevni prireditveni niz 59. Jurjevanje v Beli krajini. Najstarejši slovenski in največji območni folklorni festival so pričeli z otroškim smehom v Kulturnem domu Črnomelj, kjer so otroci v dopoldanskih urah uživali v predstavi Bobrova skrivnost v izvedbi zavoda Enostavno Prijatelji.

Na različnih lokacijah na ogled številne razstave

Na trgu pred cerkvijo Sv. Duha je v večernih urah potekalo slovesno odprtje šestih razstav, ki si jih lahko v času Jurjevanja ogledate na petih različnih lokacijah. V Cerkvi Sv. Duha je na ogled slikarska razstava Luke Široka, na Petrovem trgu ulična fotorazstava Obrazi Jurjevanja, v Primožičevi hiši razstava rokodelca Jurija Kureta, v Belokranjskem izročilu razstava KUD Artoteka Podobe Bele krajine, v Kulturnem domu Črnomelj pa sta na ogled slikarska razstava Mitologija Bele krajine in kiparska dela, ki so jih ustvarili na letošnji mednarodni kiparski koloniji mladih v Črnomlju.

Prisotne sta na dogodku, ki ga je povezovala Daša Schweiger, nagovorila župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in direktorica RIC Bela krajina Barbara Papež Lavrič, akademski slikar Robert Lozar pa je podal svojo strokovno oceno razstav.

Črnomelj je postal glasbeni oder

Letos so v program Jurjevanja umestili tudi Praznik glasbe. Črnomelj se je namreč tudi na letošnji poletni solsticij pridružil mednarodnemu prazniku glasbe, ki ga obeležujejo v več kot 150 državah in več kot 170 mestih, med njimi je tudi 14 slovenskih. Na petih prizoriščih po mestu se je predstavilo 15 glasbenih izvajalcev različnih generacij in žanrskih zvrsti. Pod lipami na Gričku so nastopili ClaudiZU, Jernej Zoran & Talia, 2B, Dare Acoustic, Kafergeist, Mama Dolores in Embargo. Na trgu pri cerkvi Sv. Duha so v okviru omenjene otvoritve razstav zapeli in zaigrali Belokranjske siničke, Vokalna skupina Devojke, Viniški tamburaši in KUD Črnart – Akustični. V bližnji Črnomaljski kavarni so za dobro vzdušje poskrbeli Ansambel Septim in Janez Doltar, na Medgeneracijskem vrtu pri Kulturnem domu Črnomelj so se predstavili učenci Glasbene šole Črnomelj, v Baru Piccolo pa skupini Allegro in Flamenco Kunič.

Prvi dan Jurjevanja so sklenili v Dobličah s projekcijo filma Cvetje v jeseni in pogovorom z glavno igralko Mileno Zupančič.

Dogajanje bodo danes nadaljevali v Jurjevanjski dragi s srečanjem otroških folklornih skupin Pastirče mlado ter celovečernim koncertom zasedbe Maraaya in band.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj